Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Een minimalistische badkamer in 10 stappen

Een minimalistische badkamer in 10 stappen

Een minimalistische badkamer in 10 stappen

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. De Grote Flair Opruimweken zijn gestart en daarom deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

Een minimalistische badkamer in 10 stappen

De badkamer is de ruimte waar je de dag begint en eindigt. Het is een ruimte waarin je even tot jezelf kan komen, waar je al het vuil en al je zorgen van je af kan spoelen. Ballast kun je hier door het afvoerputje laten stromen. Alles loslaten lukt natuurlijk het best als de omgeving het toelaat. Wil jij een nette, overzichtelijke en minimalistische badkamer? Volg dan de onderstaande 10 stappen.

1. Maak alle oppervlakten leeg

Voor een nette minimalistische badkamer is het belangrijk dat je niet, zodra je binnenkomt, alle potjes en flesjes ziet staan. Maak daarom als eerste alle oppervlakten zo veel mogelijk leeg. Zorg voor goede opbergruimte. Doe al je spullen in een lade, kastje of mand.

2. Plaats een eyecatcher

De badkamer moet een ruimte zijn waarin je je prettig voelt. Als je ’s morgens de ruimte binnenkomt is het fijn om naar iets te kijken waar je een goed gevoel bij krijgt. Een eyecatcher, zoals een bloem in een vaas, een groene plant, een glazenpot met wat zeepjes, wasbare watten of zout, een kaarsje dat je, als je in bad gaat, kunt aansteken, opgerolde handdoeken of een mooi houten beeld. Bekijk ook mijn Pinterest-pagina voor meer inspiratie voor eyecatchers in de badkamer. Maar denk erom, houd het simpel en kies voor één voorwerp.

3. Minimaliseer de spullen voor dagelijks gebruik

Welke spullen gebruik je elke dag tijdens je ochtend- en avondritueel? Zoek deze spullen bij elkaar voor elk gezinslid en minimaliseer deze vervolgens tot zo weinig mogelijk items. Dit kun je doen door duplicaten te verwijderen (wat moet je met twee haarborstels of drie soorten deodorant?) of producten te vervangen door items die multifunctioneel zijn. Kokosolie kan bijvoorbeeld dienen als gezichtscrème, make-upverwijderaar, tandpasta, badolie, scheerolie en bodylotion.

4. Zoek een vaste plek

Zoek vervolgens voor alle spullen die je dagelijks in je badkamer gebruikt een vaste plek. Dit kan in een kastje zijn, in een lade of in een mandje. Probeer voor ieder gezinslid een eigen plek te creëren. Op deze manier blijft het netjes en hoef je nooit naar iets te zoeken.

5. Minimaliseer de spullen voor niet-dagelijks gebruik

Vaak heb je ook spullen die je niet elke dag gebruikt, zoals bijvoorbeeld haarverf, haarlak of zonnebrandolie. Wanneer je geen grote badkamer hebt, is het zonde om dit allemaal in de badkamer te bewaren. Doe daarom al deze producten in een mand of bak en bewaar ze bijvoorbeeld in je kledingkast. Als je wel veel opbergruimte in je badkamer hebt, kun je deze bak natuurlijk in een badkamerkastje bewaren. Vergeet niet de bak regelmatig na te kijken. Welke dingen gebruik je nog? En met welke producten kun je een ander blij maken? Verwijder duplicaten en bewaar het minimale.

6. Minimaliseer het afval

De badkamer is een prima omgeving om eens even kritisch naar je afvalconsumptie te kijken. De meeste producten kun je prima vervangen door producten die geen extra afval opleveren. Tampons kun je bijvoorbeeld vervangen door een menstruatiecup, inlegkruisjes door wasbare varianten, gewone tandenborstels door honderd procent afbreekbare tandenborstels van bamboe, shampoo door een zeepje en ga zo maar door. Lees ook dit artikel over afvalvermindering in de badkamer.

7. Minimaliseer kinderspeelgoed voor in bad

Kinderen krijgen zo door de jaren heen aardig wat speelgoed voor in bad. Eigenlijk onnodig, want er zijn genoeg spullen in huis die je even mee kunt nemen in bad. Denk aan een rvs-schaaltje, een plastic beker uit de keuken, een duplo-poppetje of een plastic speelgoeddiertje. Zo wissel je het speelgoed ook af en hoef je niets op te bergen in de badkamer. Als je toch graag wat speelgoed in de badkamer bewaart, doe dit dan in een emmertje o.i.d. Dan zwerft het niet in de badkamer rond en houd je het speelgoed mooi bij elkaar.

8. Minimaliseer je handdoeken

Zeg eens eerlijk? Hoeveel handdoeken (en washandjes) heb je in huis? En hoeveel reserve? Leg het minimaal aantal handdoeken dat je denkt nodig te hebben in de kast en leg de rest eens apart. Kijk of je er mee toe kunt en pas eventueel het aantal aan. Je kunt een enkele handdoek voor reserve bewaren, maar ik raad je aan de rest aan een goed doel te geven. Bijvoorbeeld een dierenasiel. Ik durf te wedden dat de handdoeken dan beter worden gebruikt dan bij jou in de kast. Wil je een mooie spa-look in je badkamer? Kies dan voor witte handdoeken. Tip: schaf ook een aantal kleine handdoekjes (gastendoekjes) aan. Deze kun je bij de wastafel gebruiken. Scheelt veel ruimte in de was.

9. Zorg voor een fijne sfeer

Ga eens in je badkamer staan. Hoe voelt het aan? Is de temperatuur er aangenaam? Hoe is het licht? Welke kleuren zijn gebruikt? Het is aan te raden om wit, lichtere tinten groen, geel, warm grijs en beige te gebruiken in een badkamer. Kijk ook eens naar de materialen. Houten en stenen voorwerpen stralen veel meer zachtheid uit dan metalen voorwerpen. Het is jouw ruimte waarin jij je letterlijk blootgeeft. Zorg er daarom voor dat je er fijn en veilig voelt.

10. Houd het schoon

Een badkamer kun je heel gemakkelijk schoonhouden. Handig is om een plantenspuit in de kast te zetten (gebruik bijvoorbeeld een oude schoonmaakmiddelfles met spuitkop) die je voor de helft vult met water en de andere helft met schoonmaakazijn en een paar druppels etherische teatreaolie (helpt tegen schimmel) en lavendelolie (voor de geur). Je hebt ook schoonmaakazijn die al een lavendelgeur heeft. Schoonmaakazijn verwijdert kalk, vet, schimmel, nare geurtjes en is antibacterieel, en bovendien een natuurlijk product en lekker goedkoop. Het ruikt wel een beetje zuur, maar die lucht vervliegt snel. Na het gebruik van de badkamer kun je regelmatig even de tegels, wasbak, kraan, toilet en spiegel bespuiten met dit mengsel en ze afnemen met de handdoek die je toch al in de was zou doen. Op natuursteen kun je beter een mengsel van water en groene zeep gebruiken.

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl, want minimaliseren is de truc. Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl