Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Durf te vragen: kun je vieze vaatdoekjes eigenlijk wel met de gewone was wassen?

Durf te vragen: kun je vieze vaatdoekjes eigenlijk wel met de gewone was wassen?

Durf te vragen: kun je vieze vaatdoekjes eigenlijk wel met de gewone was wassen?

Bij de meeste gezinnen ligt er wel een vaatdoekje op het aanrecht. Met dat doekje wordt van alles schoon gemaakt. Na een tijdje is het doekje echt vies en moet het gewassen worden. Maar gooi je dit bij de rest van de gewone was, of is het zo vies dat je het apart moet wassen? Wij hebben het antwoord. 

Vieze vaatdoekjes

Gebruikte vaatdoekjes zijn heel erg vies en zijn een bron van bacteriën. Je zou denken dat ze zo vies zijn dat het misschien niet eens bij de gewone was gewassen kan worden. Maar is dit wel zo? Uit een onderzoek van de universiteit van Mauritius is gebleken dat een vaatdoekje vol zit met bacteriën. Veel doekjes bevatten zelfs de E. colibacterie (oftewel de poepbacterie) en de Enterococcus-bacterie. Door deze bacteriën kun je maag- en darmklachten krijgen en voedselvergiftiging en infecties oplopen.

Lees ook
5x de beste tips voor het schoonmaken van je huis tijdens het griepseizoen

Samen wassen of apart?

Misschien wil je nu na deze informatie je vaatdoekjes niet meer bij de gewone was wassen, maar moet je je hier echt zorgen over maken? Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research is het geen probleem om je vaatdoekjes met je andere was mee te nemen. Maar zet je wasmachine wel op minstens 60 graden. Ze zullen de combinatie van wasmiddel en heet waten zeker niet overleven. Op deze manier gaan de bacteriën dood en zijn je doekjes weer schoon en fris. Geen zorgen dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images