Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Doe het rustig aan: dutjes op kantoor zijn goed voor de productiviteit

Doe het rustig aan: dutjes op kantoor zijn goed voor de productiviteit

Doe het rustig aan: dutjes op kantoor zijn goed voor de productiviteit

Een nachtje doorgehaald? Geen enkel probleem, want uit onderzoek blijkt nu dat dutjes op de werkvloer prima kunnen. Het bevordert zelfs de productiviteit.

Lees ook: Bewezen: ruim helft van de vrouwen vindt vaginale klachten taboe

Laat de koffie vanaf nu maar staan, want uit onderzoek van TSP Nimo in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat dutjes op de werkvloer helemaal van nu zijn. ‘De zogenaamde powernaps zijn heel efficiënt om op een korte tijd te recupereren, vooral op mentaal vlak. Je concentratie wordt beter en je creativiteit neemt toe,’ zo zegt slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen in Het Nieuwsblad.

Beter geheugen

Niet alleen je creativiteit en productiviteit krijgen een boost, ook voor het geheugen levert het voordelen op. Zo concludeerde onderzoeker Van der Werf. Hij leerde twee groepen een compleet nieuwe vaardigheid aan. De eerste groep deed daarna een dutje, terwijl de tweede groep moest doorwerken. En wat bleek? De groep met slapende werknemers wist de nieuwe vaardigheid daarna bijna perfect uit te voeren.

Perfecte timing

Uren slapen op je baas kosten zit er echter niet in. De Vlaamse krant adviseert namelijk om ‘maar’ 25 minuten je ogen te sluiten. Langer kan zorgen voor een gevoel van dronkenschap en dat levert je vooral nog mindere concentratie en snellere irritaties op. Korter heeft ook geen nut, want dan blijf je in een fase van doezelen. De slaapcyclus afmaken is ook nog een optie: dan ben je precies 90 minuten onder de pannen.

Bron: AD | Beeld: Peopleimages – IStock