Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dit zijn 11 plekjes die je niet mag missen tijdens de voorjaarsschoonmaak

Dit zijn 11 plekjes die je niet mag missen tijdens de voorjaarsschoonmaak

Dit zijn 11 plekjes die je niet mag missen tijdens de voorjaarsschoonmaak

De lente is eindelijk weer begonnen. En dat betekent dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak. Of we er nou zin in hebben of niet. Je kan dan wel een kei zijn in schoonmaken, maar er zijn altijd plekjes die je over het hoofd ziet. We hebben daarom de meest vergeten hoekjes voor je op een rijtje gezet, zodat jij je hele huis lente-proof (en schoon) kan gaan maken. 

1. Lampen

Als je lampen alleen maar dof licht afgeven, dan weet je dat het tijd is om je lampen een keer een schoon te maken. Verwijder de lichtbollen en maak deze schoon met een doekje en een beetje sop. Droog daarna de lichtbollen goed af. Zo kun je weer genieten van mooi licht in huis.

2. De vuilnisbak

Het Helpling-team adviseert het volgende: om je vuilnisbakken effectief schoon te maken, kun je deze het beste mee naar buiten nemen en een antibacteriële reiniger aanbrengen op de binnen- en buitenkant van de vuilnisbakken. Spoel de vuilnisbak grondig af en maak deze goed droog voordat je deze weer binnen zet.

3. Huishoudelijke apparaten

Blikopeners, broodroosters en koffiezetapparaten gebruiken we dagelijks. Toch vergeten we ze vaak echt goed schoon te maken. Normaal gesproken vraagt wat vaak gebruikt wordt ook speciale aandacht, vooral tijdens de voorjaarsschoonmaak!  Een van de belangrijkste apparaten is de oven. Daar verzameld zich een hoop vet en vuil. Maak het goed schoon met een ovenreiniger. Dit geldt voor alle huishoudelijke apparaten: hoe schoner, hoe langer de levensduur ervan.

4. Schone wasmachine

Je krijgt je kleding pas echt goed schoon, als de wasmachine zelf ook schoon is. Roest en schimmel vermenigvuldigen zich snel. Vergeet ook je droger niet. Zo maak je je wasmachine schoon in maar vijf stappen.

5. Lichtschakelaars

Lichtschakelaars worden in huis veel gebruikt. Toch worden ze met schoonmaken snel vergeten. Van vingerafdrukken en vlekken tot vegen en bacteriën, alles verzamelt zich op de schakelaars. Als je deze niet schoonmaakt, loop je het risico dat er vuil over het aanrecht en op de muur wordt verspreid. Een zacht ontsmettend schoonmaakmiddel kan al goed helpen.

6. De afstandsbediening

De hotspot voor vuil en ziektekiemen. Ook elektronische apparaten, zoals de afstandsbediening mogen regelmatig schoongemaakt worden. Het enige wat je nodig hebt is een desinfecterend doekje. Daarnaast kun je een wattenstaafje gebruiken om tussen de knoppen schoon te maken.

7. Medicijnkastje

De badkamer is een groot onderdeel van de voorjaarsschoonmaak, dit is natuurlijk de perfecte gelegenheid om ook je medicijnkastje schoon te maken. Kijk of alle medicijnen nog goed zijn. Gooi de medicijnen die oud zijn weg. Je kunt ze ook naar een apotheek brengen die oude medicijnen weggooit.

8. Jaloezieën

De jaloezieën vangen veel stof op. De stof wordt weer door de kamer verspreid als je de jaloezieën open doet. Zorg dat je aan beide kanten het stof verwijdert. Douchegordijnen zijn weer gevoelig voor schimmel en kalkaanslag. De meeste douchegordijnen mogen in de wasmachine.

9. Matras

Wist je dat een matras meestal miljoenen mijten verzamelt? Je kunt zuiveringszout over het matras gooien om het schoon te maken. Nadat het een uur heeft ingewerkt, zuig je het zo schoon. Het raam open doen en het matras laten luchten helpt ook al heel erg.

10. Huisdieren mand

Het bed van jouw huisdier mag niet verwaarloosd worden tijdens de voorjaarsschoonmaak. Volg echter altijd de wasinstructies van de fabrikant, want de instructies kunnen verschillen per mand. Voordat je de mand gaat wassen is het belangrijk om zoveel mogelijk haren te verwijderen.

Lees ook
Onderzoek wijst uit: mannen die vaker schoonmaken leven langer

 11. Schoonmaakkast

Alle dweilen, poetsdoeken en stofdoeken moeten regelmatig worden gewassen en gedesinfecteerd. Neem de tijd om het vuil van de stofzuiger en bezem te verwijderen. Maak borstels schoon en vervang vuile sponzen. Besteed aandacht aan de kleine dingen. Dat is zeker belangrijk bij een goede lenteschoonmaak.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Helping.nl | Beeld: Pexels