Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Goed om te weten: dit kun je allemaal doen om een lekkage in huis te voorkomen

Goed om te weten: dit kun je allemaal doen om een lekkage in huis te voorkomen

Goed om te weten: dit kun je allemaal doen om een lekkage in huis te voorkomen

Het laatste waar je zin in hebt tijdens een storm is een lekkage in je huis. En we weten allemaal: voorkomen is beter dan genezen. Daarom vertellen wij je wat je allemaal kunt doen om een lekkage in huis te voorkomen.

Draai de waterkraan dicht

Schade kun je voorkomen door de waterkraan dicht te draaien wanneer je geen water gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld je wasmachine niet? Draai de kraan dan dicht, deze slangen kunnen niet tegen constante druk.

Breng goede kitnaden aan

Belangrijke plekken die je niet moet vergeten bij het kitten zijn: het bad of de douche, de wastafel en tussen de muur en het keukenaanrecht.

Plaats vogelschroten

Gebruik speciale vogelschroten bij het dak. Hierdoor gaan vogels zich niet nestelen onder de dakpannen en wordt er minder snel een lekkage veroorzaakt door regenwater onder de dakpannen.

Houd de watermeterstand in de gaten

Schrijf voordat je gaat slapen de watermeterstand op. In de ochtend kun je dan checken of de watermeterstand nog gelijk is. Bij een afwijkend getal is de kans groot dat je een lek hebt.

Gebruik een lekbak

Zet je wasmachine in een lekbak. Een lekbak vangt het water op als de wasmachine zou lekken. Dat maakt de kans op een flinke lekkage meteen kleiner.

Koop een watermelder

Een kleine investering, maar dan heb je ook wat. Deze melder geeft een waarschuwing wanneer het ergens in je huis lekt. Dan kun je meteen actie ondernemen.

Maak de dakgoten schoon

Niet een leuk klusje om te doen, maar wel erg verstandig. Als je dakgoten verstopt raken, kan er makkelijk een lekkage ontstaan. Check dus op scheurtjes en verwijder alle viezigheid uit de goot.

Kies voor een groene tuin

Ook al vind je tegels misschien fijner, groen is erg belangrijk in je tuin. Water kan dan beter in de bodem zakken. Ook is het prettig om een regenton in de tuin te hebben. Zo wordt het riool ontlast.

Weet waar de hoofdkraan is

Als er een lekkage is, is het zaak om deze kraan zo snel mogelijk dicht te draaien. Daarom is het verstandig om te weten waar deze kraan zich in je huis bevindt. Draai ‘m ook dicht als je op vakantie gaat.

Lees ook
Oh no: wat moet je doen als je een lekkage in huis hebt?

Gebruik geen chemische ontstoppers

Chemische ontstoppers kunnen zwakke plekken in de riolering aantasten. Zeker bij een ouder huis. Gebruik mildere middelen zoals soda om lekkage te voorkomen.

Sluit ramen en deuren

Misschien doe je dit al altijd, maar sluit ramen en deuren als je het huis verlaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je thuiskomt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Inshared | Beeld: GettyImages