Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Déze datum moet jouw kerstboom de deur uit om ongeluk te voorkomen

Déze datum moet jouw kerstboom de deur uit om ongeluk te voorkomen

Déze datum moet jouw kerstboom de deur uit om ongeluk te voorkomen

Al ver voor de kerstdagen was de kerstboom te zien bij veel huishoudens in Nederland. Door de donkere dagen en de soms eenzame pandemie was het een lichtpuntje in de duisternis. Sommige mensen laten hun boom dan ook nog het liefst zo lang mogelijk staan. Maar wist je dat het ongeluk kan brengen als je jouw kerstboom té lang laat staan?

Driekoningen

Morgen, 6 januari, is het Driekoningen, een christelijke feestdag. Op deze dag wordt herdacht dat Caspar, Melchior en Balthasar, ook bekend als de drie koningen, voor het eerst Jezus zagen. Op deze feestdag moet volgens de traditie jouw boom uiterlijk je huis uit, maar waarom is dat zo? We leggen het aan je uit.

Aan NINA, een onderdeel van de Belgische krant HLN, vertelt auteur Luk Machiels: “De aanvang van een nieuwe zonneloop werd bij onze Germaanse voorouders gevierd met vuurrituelen tijdens twaalf heilige nachten.” In Duitsland zijn deze heilige nachten omgedoopt tot Weihnachten, Kerstmis dus. Eerst speelde dit zich af tussen 21 december en 3 januari, echter hebben de christenen dit later veranderd naar 25 december tot en met 6 januari. “Precies daar plantte de kerk de verering in van drie Bijbelse mannen: Caspar, Melchior en Balthasar, de Drie Koningen”, aldus Luk Machiels.

Lees ook:
Zo overleef jij de nieuwjaarsborrels zonder dat je goede voornemens meteen in het water vallen

Problemen

Germanen maakte kerstversieringen van takken, hulst of klimop. In deze natuurstukken zouden zich geesten bevinden die aan het einde van de heilige nachten ‘vrijgelaten’ moesten worden. Anders zou de oogst mislukken en zouden er meer problemen ontstaan. Ook al gebruiken wij geen klimop meer tijdens de kerst, toch wordt er gezegd dat de kerstversieringen ongeluk brengen wanneer ze niet op 6 januari de deur uit zijn. Is jouw kerstboom al opgeruimd?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages