Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De wasruimte minimaliseren

De wasruimte minimaliseren

De wasruimte minimaliseren

Minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. De Grote Flair Opruimweken zijn gestart en daarom deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

5 tips voor een nette, minimalistische wasruimte

Loop eens naar je wasruimte. Het maakt niet uit hoe groot of klein die is. Zeg eens eerlijk? Hoeveel potjes, pakjes en flessen heb je daar door elkaar op een plankje staan? En wat voor andere spullen liggen er die er eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Losse sokken, knopen, muntstukken, kapotte knijpers? De was doen is niet ieders favoriete bezigheid, maar het moet in veel gezinnen toch bijna dagelijks gebeuren. Je brengt dus best veel tijd door in je wasruimte, laat het dan ook een fijne, nette en lichte ruimte zijn.

1. Wasmanden

Je hebt eigenlijk twee soorten wasmanden: om je was in te vervoeren en om je was in te verdelen. Van wasmanden om je was in te vervoeren, heb je er niet veel nodig. Een of desnoods twee moet genoeg zijn. Van wasmanden om je was in te verdelen, heb je er vaak meer nodig, afhankelijk van de hoeveelheid soorten was die je hebt en de ruimte om ze te stallen. Het mooiste is om alle wasmanden wel weg te werken in een kast of op planken. Kijk op mijn Pinterest-pagina voor inspiratie.

2. Wasmiddel

Doe je wasmiddel en knijpers eens in mooie glazen potten. Daar knapt je wasruimte van op! Hoeveel flessen wasmiddel heb je staan? Misschien een wasmiddel voor de donkere, de gekleurde, de witte en de fijne was? Oh ja, en dan natuurlijk nog wasverzachter, potjes en flessen vlekkenverwijderaar, colorcatch-doekjes en waszakjes misschien? Echt, je hebt al die middelen niet nodig. Bovendien zijn de meeste middelen ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu. Maar er zijn alternatieven! Zoals Klok. Klok bevat geen parfum, kleurstoffen en andere rare stoffen. Het zit in een kartonnen verpakking. Zelf leeg ik die altijd in twee glazen potten, omdat ik dat zo mooi vind staan. Klok is bovendien redelijk betaalbaar en in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Andere bekende merken zijn Ecover en de wasnoten van Seepje.

Klok bevat geen parfum. Wil je toch in subtiel geurtje aan je was? Doe dan een paar druppels etherische olie in het wasverzachterbakje.

Tip: Wist je dat schoonmaakazijn je was ook zacht maakt? Daarvoor heb je geen wasverzachter nodig. Kies de schoonmaakazijn met geurtje (lavendel bijvoorbeeld) en gebruik niet te veel.

3. Minimaliseer

Kijk eens op je heen in je wasruimte. Maak desnoods een stuff list, zodat je je er echt bewust van wordt wat voor spullen je er hebt liggen. Wat zou je weg kunnen doen? Heb je echt al die droogrekjes nodig? Staan er dingen die er eigenlijk niet thuis horen? Maak van je wasruimte een wasruimte en geen opslagplaats voor andere dingen.

4. Zorg voor routine

Voor sommige gezinnen die een minimalistische garderobe hebben, kan het handig zijn om volgens een wasschema te werken. Als je elke wassoort tenminste één keer in de week doet, weet je zeker dat je altijd genoeg kleding in de kasten hebt liggen. Ook kun je de was in je dagroutine verwerken. Bijvoorbeeld ’s avonds als je de kinderen naar bed hebt gebracht, vouw je de schone was op en verzamel je alle vieze was en zet je de wasmachine met een tijdklok klaar voor de nacht of de ochtend. En ’s ochtends als je de kinderen naar school hebt gebracht, hang je de was op. Het is maar net wat voor jou handig werkt. Als je vaker één was draait in plaats van alle was op één dag, heb je ook minder droogrekjes en droogruimte nodig. En door de was in je avond- en/of ochtendroutine te verwerken hoef je er overdag niet meer aan te denken en heb je tijd voor veel leukere dingen.

5. Minimaliseer in kosten

Wist je dat een gezin met een zuinige wasdroger zo’n 250 kWh per jaar verbruikt? Dat is in 10 jaar zo’n 2500 kWh ofwel € 575. Zonde van het geld toch? Ik zeg niet dat je meteen je wasdroger weg moet doen, maar je kunt je op je minst eens afvragen of je het apparaat echt wel nodig hebt. Het scheelt geld, energie en ruimte als je geen droger hebt. Een wasje draaien kost gemiddeld € 1 per keer. Als je op 30 graden wast iets minder en op 90 graden weer wat meer. Verder kun je natuurlijk kijken naar hoeveel water en energie je wasmachine verbruikt, en wassen tijdens daluren (als je nachtstroom hebt). Probeer ook wasmiddel goed te doseren en niet heter te wassen dan nodig is. Als je kleding trouwens vaak wast, slijt die ook eerder en moet je weer eerder nieuwe kopen. Vaak kun je kledingstukken ook prima even buiten hangen te luchten.

Tip: Wil je de handdoeken beslist in de droger, omdat ze dan lekker zacht worden? Doe de handddoeken voordat je ze ophangt eerst even 20 minuten in de droger. Dit is lang genoeg voor een zacht resultaat.

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen maar samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl want minimaliseren is de truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl