Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dakgoot schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

De dakgoot schoonmaken is een klusje wat vaak wordt vergeten, maar het is zeker niet onbelangrijk! Als je goten niet goed meer doorstromen kun je overstromingen of zelfs lekkages krijgen. Maak hem daarom minimaal één keer per jaar goed schoon. 

Waarom?

Elk huis heeft meerdere dakgoten die het regenwater dat op je dak terechtkomt afvoeren via de regenpijp. Door het jaar heen kan er veel viezigheid in de goten terechtkomen: bladeren, takjes, mos en vuil zijn vaak de grootste boosdoeners. Als het vuil zich ophoopt kan het hemelwater niet goed meer worden afgevoerd met alle gevolgen van dien! Het water blijft op het dak liggen, stroomt op ongewenste plaatsen naar beneden of gaat door het dak lekken. Om dat te voorkomen kun je de dakgoot jaarlijks een schoonmaakbeurt geven.

Hoe vaak moet ik de dakgoot schoonmaken?

Een dakgoot schoonmaken doe je het best aan het einde van de herfst (eind oktober-begin november) en/of het begin van de lente (maart-april). Vooral in de herfst zullen de goten door vallend blad en takjes snel vies worden. Hoe vaak schoonmaken nodig is hangt natuurlijk af van waar je woont. Over het algemeen is één maal per jaar schoonmaken genoeg. Maar woon je op een plek met veel bomen of bijvoorbeeld poepende duiven? Dan kan het nodig zijn de goten twee maal per jaar schoon te maken.

Zo doe je het!

Het schoonmaken van een dakgoot is een vrij makkelijke klus, die niet veel tijd in beslag neemt. Bij deze klus moet je op een hoge ladder staan, dus wees voorzichtig!  Draag tijdens het schoonmaken altijd goede werkhandschoenen, want er kunnen scherpe materialen in de dakgoot zitten.

1. Scheppen: schep eerst al het losse afval met een tuinschepje uit de dakgoot. Dit gaat het best als het materiaal een beetje vochtig is. Besproei het eventueel eerst met een tuinslang.

2. Doorspoelen: vervolgens ga je de goot doorspoelen met de tuinslang. Leg de slang in de goot en beweeg het spuitstuk vervolgens langzaam richting de regenpijp. Je kunt hardnekkig afval eventueel verwijderen met een schuurspons of staalborstel. Pas wel op dat je je dak niet vol modder spuit.

3. Naspoelen: spoel de goot vervolgens nog even goed door.

Het is ook mogelijk om een professional in te huren voor deze klus. Dat is zeker aan te raden als de dakgoot zich op een hoge of een lastige plek bevindt.