Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Daarom hangen er soms schoenen aan elektriciteitskabels

Daarom hangen er soms schoenen aan elektriciteitskabels

Daarom hangen er soms schoenen aan elektriciteitskabels

Meer dan eens verbazen we ons in het buitenland over de vele paren schoenen die met de vesters aan elkaar geknoopt, aan elektriciteitskabels in de lucht hangen te bengelen. We zochten even uit waarom mensen wereldwijd in godsnaam zoiets doen. 

giphywhy

Beeld: giphy.com

Je hebt vast weleens schoenen hoog in de lucht aan een elektriciteitskabel zien bengelen. En je hebt je vast al afgevraagd wat ze daar hangen te doen. De Australische documentaire ‘The Mystery of Flying Kicks’ stortte zich op de vraag. Mensen van over de hele wereld hebben de documentairemakers berichten gestuurd om hun reden van die vreemde gewoonte toe te lichten. Het bizarre is dat die schoenen er niet overal voor dezelfde reden hangen.

Evenveel betekenissen als landen

We leren bijvoorbeeld dat jongeren in Australië hun sneakers de lucht inzwieren om hun eerste keer te vieren. Op andere plekken is het dan weer een techniek om anderen te intimideren. Zo neemt de ruziemaker de schoenen van zijn slachtoffers af, bindt de veters bij elkaar en werpt ze over een elektriciteitskabel zodat zijn slachtoffer op blote voeten moet afdruipen.

In Spanje gebruikt de maffia sneakers om de politie te waarschuwen dat ze de buurt beter niet betreden.

Een Amerikaanse verklaring is dat drugsdealers vaak sneakers gebruiken als herkenningspunt om een deal af te sluiten. In Los Angeles is de betekenis nét iets luguberder. Daar zijn de schoenen veelal bedekt met bloed. Zo eren bendeleden hun overleden kameraden. Anderen beschouwen de schoenen dan weer als een artistieke daad. Een soort expressie zoals graffitti of stickers. De schoenen kunnen ook een symbolisch afscheid zijn voor zij die iets bereikt hebben op die plek.

Wat ons opvalt is dat waarschijnlijk enkel de persoon die zijn schoenen de lucht ingooide, de echte betekenis zal kennen van zijn daad. Als je ergens sneakers ziet bengelen, mag je dus gerust aan een lokale inwoner vragen waarom ze daar hangen. De kans is groot dat je een prachtig verhaal zal horen…

Tekst: Amélie de Donnea

Lees ook:

Video: Zo makkelijk is het om foundation-vlekken uit je kleding te verwijderen

Onderzoek wijst uit: zóveel paar schoenen heeft een vrouw gemiddeld in haar kast staan!

Te kleine schoenen gekocht? Een zakje water doet wonderen!