Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > COLUMN: ‘Zou je het zelf kunnen?’

COLUMN: ‘Zou je het zelf kunnen?’

COLUMN: ‘Zou je het zelf kunnen?’

Arie Boomsma presenteert vanaf deze maand het nieuwe tv-programma The Island, waarin vijftien onbekende Nederlanders op een onbewoond eiland worden gedropt en daar op eigen kracht moeten overleven. De eerste aflevering is vanavond te zien om 20.30 uur op NET5. In Flair 3 geeft Arie in zijn column deze week antwoord op de vraag ‘Zou je het zelf kunnen?’.

Overleven

Zou je het zelf kunnen? Dat wordt mij in interviews nu steeds gevraagd als ik vertel over mijn nieuwe programma, The Island. Het is mijn eerste programma bij Net5, mijn nieuwe zender. Vijftien gewone Nederlanders worden gedropt op een onbewoond en afgelegen eiland in de Stille Oceaan. Ze hebben alleen de kleding bij zich die ze op dat moment dragen, en ze krijgen wat simpel basisgereedschap mee: een paar messen. Geen water, geen voedsel. Er gaan ook geen cameraploegen mee en er is geen productieteam of regisseur. De groep draait alle televisiebeelden zelf. En ze moeten hun eigen onderkomen bouwen, vuur maken, voedsel verzamelen en zorgen dat ze vier weken lang overleven. Een extreme situatie, unieke televisie. Ik ben er trots op dat ik bij dit project betrokken ben. Maar nu dus steeds die vraag: zou je het zelf kunnen? Ik ben in goede fysieke conditie, en mentaal ook bovengemiddeld sterk, durf ik wel te zeggen. En toch kan ik die vraag niet met zekerheid beantwoorden. Je kunt zoiets niet weten. Niet van tevoren. Ik ben wel vaker een tijdje zonder water en voedsel de natuur in gegaan, heb vaak in de buitenlucht geslapen, vuur leren maken, gejaagd, gevist, hutten gebouwd. Ik ben een paar keer bijna verdronken in zee, verdwaald in de woestijn… Tja, al met al heb ik al heel wat situaties meegemaakt die doen denken aan de dingen die de deelnemers aan The Island meemaken. Maar toch durf ik niet te beweren dat ik het ook zou kunnen, vier weken lang overleven op zo’n eiland. Ik hoop het wel natuurlijk, en stiekem denk ik ook van wel.

‘Elke dag en nacht samen zijn, nooit even een paar dagen alleen. Ik zou dat moeilijk vinden’

Maar laat ik een paar voorbeelden geven. Te beginnen met die groep. Elke dag en nacht samen. Nooit even een paar dagen zonder de rest. Ik zou dat moeilijk vinden, ben zo nu en dan graag even alleen. Ik zag ze hun tanden poetsen met een aangespoelde borstel en wat as. Vijftien personen, één tandenborstel. Op een gegeven moment regent het vier dagen en nachten onafgebroken. Ze worden niet meer droog, liggen ’s nachts bloot tegen elkaar aan om warm te blijven, de krabbetjes en andere kleine dieren kruipen over hun lichamen. Als het jagen en vissen tegenzit, eten ze slangen en slakken. En dat jagen, zou je het durven? Een dier doden onder die omstandigheden? Wij besteden in onze samenleving de dood liever uit, denken niet echt meer na over de vraag waar ons vlees vandaan komt. Of hoe onze vis op het bord komt. In het woud zitten giftige slangen en boa constrictors, schorpioenen, er groeien planten en vruchten die eetbaar lijken, maar uitermate giftig zijn. In de zee, als je gaat vissen of netten uit wilt zetten, loop je gevaar door de verraderlijke stromingen, er zwemmen haaien, zeeslangen en dodelijke puffervissen. En dan heb je nog de tijd die aan je brein gaat knagen. Je komt jezelf tegen op zo’n eiland, omdat je extreem veel tijd hebt om na te denken over je leven, je teleurstellingen, zorgen en angsten. Of je honger, dat moet ik ook niet vergeten. Er zijn deelnemers die in de vier weken op het eiland meer dan twintig kilo verloren. Dus nee, ik zeg niet snel dat ik dat ook zou kunnen. Een diep respect heb ik voor de deelnemers aan mijn programma. Ze konden geen prijs winnen, elkaar niet wegstemmen, er viel geen water of voedsel te verdienen met een spel. Dit is puur overleven. En de voldoening die ik in hun ogen zag, toen ik de doorzetters ophaalde, is ongekend. Zelfvertrouwen. Eigenwaarde. Trots. Winnaars zijn het. Allemaal.

In Flair schrijft Arie (42) elke week over de dingen die hem bezighouden. Bestel de nieuwe Flair direct online via Tijdschrift365.nl.

Lees ook: