Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > COLUMN Voorlezen

COLUMN Voorlezen

COLUMN Voorlezen

Elke week praat Flair-hoofdredacteur Leonieke Borghuis (35) je bij over haar dagelijkse beslommeringen en pleziertjes. Ze is getrouwd met Robert en moeder van Willem (4) en Boris (2).

Voorlezen is een van de leukste dingen aan het 
moederschap. Ik dagdroomde er al over toen ik 
zwanger was van mijn eerste kind. Van de gedachte ‘ik met mijn kindjes in een grote stoel onder een dikke deken’ kreeg ik spontaan vlinders in mijn buik. Uren samen lezen en onszelf verliezen in een verhaal.

De realiteit is net iets anders. Ik weet niet of het jongensgedrag is, maar als ik met Boris en Willem op die grote stoel zit met een boek, dan proberen ze eerst een autootje in mijn neusgat te proppen en 
vervolgens gaan ze met elkaar stoeien. Het voorlezen werkt dus beter als we het een-op-een doen, voor het slapengaan. En dat moment komt gelukkig wél in de buurt van mijn dagdroom.

“Dit zijn mijn lievelingsmomenten, we zijn allebei moe en knuffelig”

Bij Willem kruip ik in bed en lees een verhaal over dinosaurussen die verdwalen in het bos en Dikkie Dik is jarig hebben we denk ik 250 keer gelezen. We kunnen het verhaal dromen, maar elke keer lees ik het voor alsof het de eerste keer is (alles voor je kind).

Met Boris is het vooral plaatjes kijken, maar ook al is hij twee, het bladeren door een zoekboek vindt hij geweldig. Als we klaar zijn, klapt hij het boek dicht en zegt: ‘Uit.’ Dit zijn mijn lievelingsmomenten, we zijn allebei moe en knuffelig.

Natuurlijk is voorlezen pedagogisch gezien ook erg goed voor kinderen, want het helpt ze bij hun taalontwikkeling en ze leren om zich te concentreren. Kan ik dat ook weer afstrepen.