Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > ‘Cleanfluencing’: schoonmaakvideo’s op YouTube zijn een regelrechte hit en dit is waarom

‘Cleanfluencing’: schoonmaakvideo’s op YouTube zijn een regelrechte hit en dit is waarom

‘Cleanfluencing’: schoonmaakvideo’s op YouTube zijn een regelrechte hit en dit is waarom

Je kunt er niet meer omheen. Op YouTube wemelt het van de schoonmaakfilmpjes. Cleanfluencers zijn officieel een ding tegenwoordig. Deze nieuwe categorie social media-goeroes is uit Amerika over komen waaien en heeft – eh hoe bestaat het? – een gigantische liefde voor schoonmaken.

Cleanfluencers laten in een timelapse-video aan je zien hoe ze hun huis schoonmaken. Maar daarnaast geven ze ook uitleg hoe je bepaalde attributen moet soppen of geven tips over hun favoriete schoonmaakmiddelen.

Cleanfluencing

Hoewel deze cleanfluencers vooral in Amerika erg populair zijn, hebben wij er in Nederland ook een paar. Lucinda, online bekend als Vicina Lucinda, is een van hen. “Ik hou heel erg van schoonmaken, dat heb ik eigenlijk altijd al gedaan”, vertelde ze eerder aan Editie NL. Ze begon zichzelf al in 2014 poetsend te filmen voor haar clean with me-filmpjes. Ze kreeg reacties vanuit de hele wereld. Ze verdient er nu nog maar een paar tientjes per maand mee, maar ze krijgt er in razend tempo weer volgers bij. “Het is een soort schoonmaaktherapie. We houden allemaal van orde en structuur. In een video ziet schoonmaken er bijna leuk uit, waardoor mensen geïnspireerd raken om het zelf te doen.”

Even lekker ontspannen

Maar wat maakt de cleanfluencers zo populair? Fans laten onder de filmpjes weten dat ze zich ontspannen voelen na het bekijken van de schoonmaakfilmpjes. In snel tempo wordt iets dat heel vies is ineens brandschoon en dat is soms toch echt fascinerend. Het heeft ongeveer hetzelfde effect als de filmpjes waarin puistjes worden uitgeknepen. De één houdt ervan en de ander vindt het maar smerig.

Lees ook
Zien: dankzij deze nieuwe Netflix-serie wordt opruimen appeltje-eitje

It’s all about control

Waarom vinden we iemand die een verwarming afneemt of een berg strijk wegwerkt dan zo fascinerend? “Schoonmaken is een stukje controle hebben. Hoe langer je ermee wacht, hoe enger het wordt. Als je ervoor gaat zitten en orde aanbrengt, dan wordt het een vriend”, aldus psycholoog Janneke Gaanderse tegen Editie NL. “We houden ervan om opgeruimd te zijn. Iets leidt af op het moment dat het niet opgeruimd is. Opruimen zorgt voor een vredig gevoel. Het heeft alles te maken met controle.” Aha!

Bekijk hieronder een cleanfluancer-video.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Bron: iStock