Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Maar, er staan geen druppels…? Híerdoor hebben buien-apps het de laatste tijd vaker fout dan normaal

Maar, er staan geen druppels…? Híerdoor hebben buien-apps het de laatste tijd vaker fout dan normaal

Maar, er staan geen druppels…? Híerdoor hebben buien-apps het de laatste tijd vaker fout dan normaal

Als je de deur uitgaat, is het fijne dat je tegenwoordig een weerapp kunt raadplegen om een nat pak te voorkomen. Hiervoor worden de apps Buienradar en Burenalarm veel gebruikt, maar irritant genoeg zijn hun voorspellingen de laatste tijd lang niet meer zo nauwkeurig als voorheen. Watskeburt? 

Geen droog-blijf-garantie

Dat er eigenlijk nooit meer een honderd procent droog-blijf-garantie gegeven kan worden, heeft allemaal te maken de vele plotselinge lokale buien. Meteoroloog Nicolien Kroon legt aan RTL Nieuws uit hoe dit precies zit. “Vaak hebben we in Nederland te maken met grotere regengebieden, die bijvoorbeeld van west naar oost trekken. Deze gebieden zijn makkelijk te volgen, waardoor je dus goed vooruit kunt zien hoe laat en hoe lang het gaat regenen.”

Korte, felle buien

Maar de reden dat de weer-apps allemaal van slag lijken te zijn, heeft vooral te maken met de korte en felle buien waar we de afgelopen weken vooral mee te maken hebben. “Deze buien zijn kleiner en feller, maar ook meer plaatselijk”, aldus Nicolien. “En daarom is het lastiger om in te schatten waar en wanneer ze precies gaan vallen.” Volgens de meteoroloog kun je zo’n regenbui vergelijken met popcorn: “Je weet dát ze gaan openbarsten, maar je weet niet precies op welk moment en waar.”

Gevoelig voor buien

Hoewel het nu dus lijkt dat weer-apps helemaal niet goed zijn in het inschatten van regen, blijkt dat niet helemaal te kloppen. De weermodellen zijn tegenwoordig juist steeds geavanceerder, maar ze hebben moeite om de atmosfeer op de meter nauwkeurig in kaart te brengen. Je kunt wel vaak al zien welk gebied gevoelig is voor buien. Dat is dan ook de reden dat er soms wél regen voorspelt is, maar de zon juist grotendeels schijnt – daar is overigens niets mis mee, natuurlijk.

Lees ook
Jéééétje, dat duurde lang: ein-de-lijk lenteweer op komst met zalige temperaturen

Meerdere bronnen checken

Om er zeker van te zijn dat je wél de juiste voorspelling hebt, is het volgens Nicolien verstandig om meerdere bronnen te checken. Onthoud ook: als je in de weerapp ‘zestig procent regen’ ziet staan, betekent dit niet dat het zestig procent van de dag gáát regenen. Er is slechts zestig procent káns op regen, wat in de praktijk kan betekenen dat het om een bui van slechts een kwartier gaat. Desalniettemin is het natuurlijk slim om die paraplu toch maar standaard in je tas te mieteren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Viva | Beeld: Getty Images