Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Breng je kledingkast op orde met dit stappenplan

Breng je kledingkast op orde met dit stappenplan

Breng je kledingkast op orde met dit stappenplan

Een kast vol kleding, maar je weet niet wat je aan moet trekken? 

Kledingkast op orde

Tijd om je kast op te ruimen. Breng je kledingkast op orde met dit stappenplan!

1. Stapelen maar

Ruim twee keer per jaar je kast op met behulp van de stapelmethode. Begin met het leeghalen van je kast en maak drie stapels:

  • Weg
    De spullen die echt weg kunnen.
  • Houden
    De spullen die je wilt houden, leg je op een aparte stapel. Die kun je voorlopig even laten liggen.
  • Twijfelgeval
    De kleding die je al langer dan een jaar niet gedragen hebt. Leg ze op een aparte stapel. Blijk je er iets uit te missen, dan leg je het later terug in je kast. De rest kan weg.

2. Schoon in schoon

Om je kleding schoon te houden is het belangrijk ook je kast af en toe even lekker schoon te maken van binnen. Gebruik de stofzuiger om al het stof weg te zuigen en maak de kast schoon met een sopje. Laat goed drogen voor je de kast weer inruimt.

3. Soort bij soort

Sorteer je kleding voordat je het terug in de kast legt. Allereerst op seizoen, zomerkleding maakt nu bijna plaats voor winterkleding, dus leg het vast apart. Broeken bij broeken, truien bij truien en alle jurkjes bij elkaar. Voor shirtjes kun je drie stapeltjes hanteren: met lange mouwen, met korte mouwen en mouwloos. Ga zo door tot je al je kleding soort bij soort hebt gesorteerd.

4. De kast in

Nadat je alle kledingstukken (en accessoires) hebt uitgezocht en gesorteerd is het tijd om alle dingen die je wilt houden weer terug in de kast te leggen en te hangen. Kijk goed hoeveel ruimte bepaalde kleding inneemt en deel de kast, voor jou, logisch in. Bijvoorbeeld op categorie (werkkleding, vrijetijdskleding, sportkleding) of op kleur of soort. Ondergoed en items die je vaker draagt leg je op grijphoogte bijvoorbeeld.

5. Hou het netjes

Om je kast netjes te houden moet je streng zijn voor jezelf: gooi nooit meer iets zomaar, onopgevouwen, in je kast, leg er geen ongewassen kleding in en leg alles terug op de plek waar het hoort. Wil je voorkomen dat je kast overvol wordt? Probeer eens de one-in-one-out-methode. Als je iets nieuws koopt haal je iets ouds uit je kast.

 

Succes!

Lees ook:
– Stof verwijderen met een pantykous
– Tips voor roestvrij bestek
– Zo haal je zweetgeurtjes uit je sneakers!