Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blog Denise: Leuke ideeën voor dagjes weg in de herfstvakantie

Blog Denise: Leuke ideeën voor dagjes weg in de herfstvakantie

Blog Denise: Leuke ideeën voor dagjes weg in de herfstvakantie

In de regio Noord en Midden is de herfstvakantie begonnen. Zuid is volgende week aan de beurt. Wil je nog een dagje weg met je kind(eren) en ben je op zoek naar leuke ideeën, dan moet je hier zijn. Ik verzamelde bijna 40 mooie tips voor je. Van museum tot pretpark en van lekker naar buiten, de natuur in, tot festival. Kijk wat er in jouw regio te doen is of wat voor bijzonders je in andere provincies tegenkomt.

Enkele tips gaf ik vorig jaar ook, maar er staan ook veel nieuwe in. Ik heb ze per provincie geordend:

Groningen

In het Doemuseum Veendam zie je in een speciale expositie de 200 beroemdste schilderijen ter wereld bij elkaar.

Zeehonden kijken in het zeehondencentrum in Pieterburen. Ik was er zelf ook met de kinderen en ze vonden het erg leuk.

Friesland

Aqua Zoo Friesland krijgt er volgend jaar zeeschildpadden, nijlkrokodillen, zwartpunthaaien, kwallen en kapucijnapen bij. Van 15 t/m 23 oktober is er een ‘Toekomst Tour’ waarbij kinderen alvast met creatieve ideeën kunnen komen.

Natuurmuseum Fryslan. Loop het drollenpad of doe een van de verschillende workshops.

Voor fans van de Kameleonboeken is Kameleon Terherne een must. In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd, het dorp van de Friese tweeling Sietse en Hielke.

Drenthe

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt Nationaal Park Drents Friese Wold. Je kunt hier uiteraard wandelen of mountainbiken maar er zijn ook speciale activiteiten in de herfstvakantie. Ga 18 oktober in het donker op stap met de Schemerschim. Of doe een paddenstoelenexcursie, een spinnensafari of ga op zoek naar De Grote Vijf, bij Buitencentrum Terwisscha

Het Boomkroonpad in Drouwen. Een pad door de toppen van de bomen!

Overijssel

Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden is van alles te doen. Maak een zadenschilderij, vaar met een fluisterboot door natuurgebied de Wieden, beklim de Watertoren van Sint Jansklooster.

Op 23 oktober organiseert Museum Buurtspoortweg in Haaksbergen de jaarlijkse Najaarsstoomdag. Er zijn dan allerlei activiteiten en er rijden stoom- en dieseltreinen tussen Haaksbergen en Boekelo.

Gelderland

In de herfst is het bos natuurlijk sowieso schitterend. Een must visit in de herfst is de Veluwe. Maar behalve gewoon een beetje wandelen kun je ook geo cachen op de Veluwe. Met een gps ga je op zoek naar de schatten van OERRR. Per leeftijdscategorie zijn er verschillende speurtochten. In de herfstvakantie zijn er ook nog andere activiteiten: ga met de nachtwachter op stap of paddenstoelen spotten.

In Arnhem is van 22 t/m 30 oktober het Sprookjesfestival. Er zijn allerlei activiteiten op verschillende locaties.

Het Afrika Museum vond ik één van de leukste musea die ik ooit heb bezocht. Ik wil er ook zeker een keer met mijn kinderen naartoe. In de herfstvakantie zijn er speciale activiteiten.

Reis op 22 oktober in Museumpark Orientalis in Heilig Land Stichting mee naar het oude Egypte. Of je kinderen nou wel eens in Egypte geweest zijn of niet (ik was er 2 jaar geleden met ze), het is sowieso interessant.

In de herfstvakantie kun je bovendien speuren naar sporen. Is het museum voor jou te ver weg? Hier staan leuke knutseltips.

Flevoland

Ga naar het Belevenissenbos in Lelystad. Van polderjungle tot stromenland, ga het ontdekken!

Bezoek in het kader van de Week van het Water het Watermanagementcentrum bij RWS in Lelystad. Speel met de Watertafel of breek de dijken door. Over hoog water, waterkeringen en wat te doen als het is gaat. Let op: alleen vandaag, op dinsdag 18 oktober, van 10:00u tot 16:00u. Zuiderwagenplein 2, Lelystad. Het is gratis en aanmelden is niet nodig.

Utrecht

Het Spoorwegmuseum: een erg leuk en lekker ruim museum met veel oude treinen waar je ook echt in kunt. Van 15 t/m 23 oktober zijn er de Chuggington Doedagen.

Het Nationaal Militair Museum bij Vliegbasis Soesterberg.

Lego World, hét grote Lego-event in de jaarbeurs in Utrecht. Van 18 t/m 24 oktober.

Noord-Holland

Speelbos OERRRR in ’s Graveland. Dit speelbos ligt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten waar sowieso altijd allerlei leuke natuuractiviteiten zijn. In het speelbos kunnen kinderen lekker actief zijn en over boomstammen over het water lopen. Ook staat er een boomhut.

bo-en-jippe-in-speelbos-oerrr

Speelbos Oerr. Foto: Denise Miltenburg.

En ken je Forteiland IJmuiden al? Hier kun je boogschieten, buksschieten, abseilen, dukaten zoeken en nog veel meer.

In Anna Paulowna ligt Landgoed Hoenderdaell. Je kunt hier naar de Lori tuin met bijzondere papegaaien. De Stichting Leeuw heeft er een leeuwen- en tijgeropvang.

Schiphol bestaat 100 jaar. Bezoek daarom de Schipholtentoonstelling. Voor kinderen is het gratis. In de herfstvakantie zijn er allerlei extra activiteiten.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam bezoeken. Doe dit niet met al te jonge kinderen, maar liefst pas vanaf een jaar of 10.

Leuke dingen doen in het Amsterdamse Bos. Hier zie je een overzichtje van de activiteiten in de herfstvakantie. Wat wordt het? Peuters in het wild, schatzoeken met een zeerover, een bosbingotocht, naar de geitenboerderij of bush craften?

Of doe een van de vele andere leuke activiteiten met kinderen in Amsterdam.

Zuid-Holland

Typisch Nederlands en toch hebben velen van ons het nog nooit met eigen ogen gezien: de molens bij Kinderdijk.

Heb je de vernieuwde Pier van Scheveningen en het reuzenrad op de Pier al gezien? Woensdag 19 en donderdag 20 oktober is het Kidsfest op de Pier. Er zijn dan allerlei activiteiten en workshops speciaal voor kinderen. Je kunt o.a. vlaggen maken, cupcakes versieren en geschminkt worden. En er is een TrashUreHunt: schat zoeken, maar dan anders. 😉

Juist in de herfst bijzonder: de Japanse tuin. Alleen geopend in het voor- en najaar. De Japanse Tuin hoort bij Landgoed Clingendael. Het is in Den Haag.

Naar de Wonderkamers in het GemeentemuseumHier vind je nog meer tentoonstellingen voor kinderen in het museum.

Den Haag heeft sowieso heel veel te bieden. Bekijk ook zeker deze blogpost met tips: Altijd leuk om te doen met kinderen in Den Haag. Of lees hier meer blogs over Den Haag. (Binnenkort nog meer!)

Zeeland

Nacht van de Nacht (N8vdN8) in Middelburg. Een spannend evenement in het donker! Op 29 oktober. Houd de Facebookpagina in de gaten!

In het Zeeuws museum in Middelburg kun je ‘op safari’ door het museum, naar een mummiemiddag of een fossielenmiddag of proefjes doen in het magisch museumlab

Noord-Brabant

Klimrijk Brabant. Een ecologisch klimbos met 5 klimroutes. In Veldhoven, niet ver van Eindhoven.

Tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Zomeren. Misschien handig te weten: de vlindertuin is open, maar de volgeltuin is tijdelijk dicht.

Bevers spotten, braakballen pluizen, een familievogeltocht of een krekentocht in de Biesbosch.

Woon je verder weg? Ga dan een heel weekend of een week naar Brabant. Zelf verbleef ik met de kinderen in dit leuke houten huisje op palen, met glijbaan! Vrijdag was hij nog vrij: zowel voor een weekend als voor een week, beide weken van de herfstvakantie. Wil je het ook? Dan moet je nu wel echt heel snel zijn!

Limburg

In Mergelrijk vind je ‘de leukste grot van Limburg’. Op 23 en 30 oktober 2016 komt er een echte uil. Of breng een bezoek aan de Fluweelen Grot waar op 18, 19 en 22 oktober 2016 ook avondrondleidingen worden gehouden door de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg.

Overal

Tot slot een tip die in elke provincie kan: wandel een kabouterpad!

Uiteraard kan er nog véél meer. Heb je zelf nog tips, laat het hier weten. Duimen jullie ondertussen mee dat het qua weer wat beter wordt en het niet zoveel zal regenen als voorspeld is?

Een hele fijne vakantie alvast!