Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn huis geen eenheidsworst is’

Binnenkijker: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn huis geen eenheidsworst is’

Binnenkijker: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn huis geen eenheidsworst is’

Wimke had eigenlijk geen verhuisplannen, maar met een kind erbij bleek hun knusse stadswoning wel érg klein. In het nieuwe huis heeft het gezin alle ruimte om zich – ook creatief – uit te leven.

Wie: Wimke Tolsma (40, auteur van DIY-boek Smûk en communicatie-medewerker), Wopke (42, digital consultant & business developer), Bente (12), Madee (10), teckel Saar en kanarie Pollie
Wat: twee-onder-een-kaphuis
Waar: IJlst, een van de Friese elf steden
Sinds: 2010
Hoe groot: 140 m²

“Tien jaar geleden woonden we nog in een rijtjeshuis in Sneek. Ik was net bevallen van de jongste en als ik de koelkastdeur open wilde doen, moest ik eerst de kinderwagen aan de kant zetten. Ik riep gekscherend tegen Wopke dat hij het huis maar in de verkoop moest gooien. Dat nam-ie serieus. De woningmarkt was slecht, maar dat huis heeft maar vier weken te koop gestaan. We werden gebeld dat er kijkers onderweg waren, dus ik stuurde kraamvisite weg, trok de lakens recht en liet ze binnen. Die mensen waren meteen verkocht, en het huis dus ook. We hadden er helemaal niet op gerekend, dus hadden zelf nog niet eens rondgekeken.”

Dorps karakter

“Wopke wilde graag in de stad blijven wonen, maar ik vertrok het liefst naar een dorp. Dit was het derde huis dat we bezichtigden en we vielen meteen voor de flinke tuin en de ruime kamers. Uiteindelijk werd het dus IJlst, een stadje met een dorps karakter en niet ver van Sneek. Alles is hier lekker dichtbij: van de basisschool tot de supermarkt. Ons bod werd geaccepteerd en we hadden nog een maand de tijd.”

‘Ik koop (bijna) nooit troep, ik houd eigenlijk niet eens van winkelen’

“Gelukkig hoefde er, behalve het opknappen van de badkamer en wat schilderwerk, verder niets meer te gebeuren. We huurden schilders in met de boodschap: ‘Alles moet wit.’  Dat leek me praktisch, aangezien ik zelf nog weleens met een roller en een pot gekleurde verf in de weer ben. Ik schrijf onder meer voor Flexa en de woonkamer is inmiddels van ‘bakery brown’ naar poederroze gegaan. En nu is die lange wand toch weer wit. Die muur is inmiddels zeker twee centimeter dikker door alle verflagen, vermoed ik.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Die mooie koelkast

“Pas een jaar of twee geleden hebben we de keuken, bijkeuken en garage aangepast. De garage is geïsoleerd en in twee delen opgedeeld: een schuur voor, en een riant washok annex bijkeuken achter. Ik wilde altijd al graag een grote Smeg-koelkast en die konden we nu eindelijk kwijt. Ik ben er serieus nog elke dag blij mee. Ik houd van blanco en fris. Ik combineer graag nude- en roesttinten en natuurlijke materialen als marmer met licht hout. Eigenlijk alles wat ik mooi vind, past ook nog leuk bij elkaar. En dan kijk ik achteraf nog even hoe anderen dat doen: een beetje leuk stylen. Zo volg ik op social media _mernee, Dames van Rusticus Styling en Zoé de las Cases. Ik vind hen echt fantastisch. Hun styling is een tikje rommelig maar rustiek, met ieder een eigen stijl.

De tekst gaat verder onder de foto.

Geen eenheidsworst

“M’n lievelingsmeubelstuk, de marmeren salontafel, heb ik via Instagram gevonden. Ik had zoiets langs zien komen en deed een oproep. De vakantieboerderij It Flinkeboskje in Hemelum liet weten dat ze er nog wel een hadden staan in hun tijdelijke pop-upstore. Er zitten wel wat kringen op en het kreng is niet te tillen, maar ik vind ’m zo stijlvol, en je ziet ’m niet zo snel ergens anders. Dat vind ik stiekem ook best belangrijk. Dat je huis geen eenheidsworst wordt. Hier komen ook alleen goede spullen binnen. Ik koop (bijna) nooit troep, ik houd eigenlijk niet eens van winkelen. Áls we iets zoeken, gaan we voor design, dingen die je niet snel wegdoet. We kijken altijd naar de kwaliteit. En dan heb ik het niet alleen over ons bed of de bank, ik heb het ook met servies: ik houd van móóie glazen, móóie koffiekopjes en goede pannen. We dekken ook altijd de tafel met een mooi tafelkleed en het stippenservies van Marimekko, daar word ik gewoon superblij van. En zo’n servies, daar spaar ik dan ook echt voor, of ik vraag er iets van voor m’n verjaardag. Zo heb ik nu drie mooie glazen van Iittala, dus daar moet natuurlijk nog wel een vierde van komen.

De tekst gaat verder onder de foto.

“Ik koop ook design via Marktplaats. Zo heb ik de eethoekstoelen van Revolt bij elkaar gesprokkeld. Én de witte Eames-stoel van Vitra. Ik gaf vroeger met een vriendin haakworkshops en had bedacht dat ik van dat geld echt iets moois wilde kopen. Dat werd toen dus die mooie stoel via Marktplaats. Voor mijn werk werk ik samen met onder meer fonQ, Mister Design, Flexa en Visit Denmark en ik ben voor een jaar ambassadeur van Brabantia. Allemaal merken die bij me passen. Eens in de zoveel tijd mag ik iets uitzoeken en daar over schrijven. Dus zo heb ik af en toe weer wat nieuws.”

Gewoon zelf maken

“Mijn laatste projectje was een gallery wall. Ik heb gewoon uit de losse pols elf lijstjes aan de muur getimmerd. Dat is ook wat ik in mijn boek en met m’n DIY’s wil laten zien: als Wimke het kan, kun jij het ook. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk, je hebt er geen skills voor nodig en je doet het met spullen die al in je huis zijn. Moet het tóch moeilijk? Dan bellen we mijn schoonvader. Hij kan goed klussen en heeft daar plezier in. Hij draait zijn hand niet om voor een radiatorombouw bijvoorbeeld, en hij heeft de bureauplank in de kinderkamer gemaakt. Ook voor wat makkelijkere dingen mag ik bij hem aankloppen. Zo heeft hij ooit een bloemenpers gemaakt voor een project, en die gebruik ik nog heel vaak. Het is elke keer weer een verrassing wat er ook alweer tussen zat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Vloer verven

“Verder ben ik nu aan het kijken wat ik kan doen met de marmoleum vloer die boven ligt. Het is net een ziekenhuisvloer en met kleine kinderen vond ik dat handig, maar ik ben er inmiddels wel op uitgekeken. Ik wil proberen of ik ‘m kan verven. Maar grote kans dat ik de komende tijd vooral in de tuin te vinden ben. Straks staan de kersenboom en de Japanse kers in bloei. Dan ga ik onder de overkapping zitten, met de houtkachel aan, en alleen maar genieten van al dat moois.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘We wilden een huis met veel karakter dat we konden renoveren’

Winnen!

Flair geeft vijf exemplaren van Wimke’s boek Smûk weg, een DIY-boek vol met zelfmakers en recepten. Meedoen? Dat kan hier!

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 17-2020. Deze editie ligt t/m 28 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Mirjam Rosema-Verhulst | Fotografie: bureau Coco Features