Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik hield meteen van deze finca op Ibiza. Het huis heeft karakter’

Binnenkijker: ‘Ik hield meteen van deze finca op Ibiza. Het huis heeft karakter’

Binnenkijker: ‘Ik hield meteen van deze finca op Ibiza. Het huis heeft karakter’

Een huis met karakter, met een geschiedenis. Daar houdt Victoria van. En laat haar finca op Ibiza dat nou net hebben. En dan die bijzondere indeling, met kleine kamers en gangen…

Wie: Victoria Durrer-Gasse, haar man François en hun zoon Emile
Wat: finca
Waar: Santa Agnès, Ibiza
Hoe: groot 200 m²
Sinds: 1997

Binnenkijker

Victoria bracht haar jeugd door in Engeland en woonde in Genève, New York en Parijs. Ze reisde veel en vond dat geweldig. Ibiza bleef haar altijd trekken: het is het eiland waar ze in haar jeugd al zomers doorbracht. Inmiddels leidt ze er met haar man Francois en hun zoon Emile een heel gelukkig, levendig en creatief leven in hun finca in het authentieke dorpje Santa Agnès.

De tekst gaat verder onder de foto.

Het ‘echte’ Ibiza

“Ik herinner me dat ik onze finca voor het eerst zag. Hij ligt in mijn favoriete deel van Ibiza, eigenlijk het ‘echte’ Ibiza. Het huis ligt hoog genoeg om er het mooiste uitzicht over de vallei te hebben. Ik hield meteen van deze finca. Hij heeft karakter, veel geschiedenis en een complexe indeling met kleine kamers en gangen die ik aantrekkelijk vind. Hij is gebouwd rond 1640. Vroeger was het een schapenboerderij en daarna zat er een olijfmolen.”

Verhalen

Victoria en haar man hebben de finca gerestaureerd, maar hebben veel originele details behouden. Ze behielden ook de ingewikkelde indeling met kleine kamers, de sala (foyer) en entree. De indeling van de boerderij is zo complex, omdat er vroeger kamers werden toegevoegd als dat nodig was. Bijvoorbeeld als er een kind werd geboren of er een grootmoeder bij het gezin kwam wonen. De indeling ontwikkelde zich in de loop van de jaren en werd doorgegeven van boerenfamilie op boerenfamilie.

Levendig

Overal vallen de authentieke elementen op. Zo zijn er olijfhouten balken in de keuken, ruwe stenen muren in de badkamer en oude kleine ramen in de slaapkamers. Victoria: “Ik houd van de oude functies. Dit huis voelt voor mij levendig.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Diepere betekenis

Victoria’s stijl is kleurrijk, bohemien en etnisch met een vleugje Engelse klasse. “Ik geniet vooral van handgemaakte items. Waar een ambachtsman is, is een verhaal. En ik hoor zo’n verhaal graag. Het geeft een kussenhoes of een houten tafel een diepere betekenis, in plaats van dat die slechts een functioneel stuk in mijn interieur is. Door de verhalen raak ik erg gehecht aan mijn meubels. Mijn favoriete item is de bank uit Rajasthan in Noord-India. Die is met zo veel liefde en vakmanschap gemaakt. En hij doet me altijd denken aan mijn favoriete reizen.”

Uitzonderlijke kwaliteit

Door het hele huis zijn kleine en grotere collecties van objecten te zien. Victoria is een verzamelaar. Zo zijn er een hoedencollectie, een verzameling schelpen en een aantal boeddha’s. In haar atelier bewaart Victoria haar grote collectie stoffen in kasten of drapeert ze mooie lappen rond etalagepoppen. Sommige stoffen zijn antiek, sommige zeldzaam, maar ze zijn allemaal van uitzonderlijke kwaliteit. Victoria’s kledingontwerpen worden met deze stoffen gemaakt.

De tekst gaat verder onder de foto.

Eigen winkel

In 2010 werd Victoria’s droom om haar eigen winkel op Ibiza te openen eindelijk werkelijkheid. La Galeria Elefante in Santa Gertrudis is een conceptstore met lifestyle-items waar Victoria en haar zakenpartner Sharon Bar van houden. “We reizen de wereld rond op zoek naar producten en verhalen die passen bij onze stijl van  ‘global beauty’. Onze smaak is vrolijk, speels, springerig en luchtig met een vleugje exotisch.”

Global beauty

Ze verkopen woonaccessoires, sieraden, tassen en kleding, waaronder ontwerpen van Victoria. “Als onderdeel van ons verhaal ondersteunen we verschillende ngo’s in Azië. Met SEWA, een zelfstandige-vrouwen-organisatie, maken we borduursels op kussens. En voor onze zijdecollectie werken we samen met een organisatie voor slachtoffers van mensenhandel. We kopen zo veel mogelijk fairtradeproducten. Dat is precies wat ‘global beauty’ voor mij betekent: een manier om mooie dingen te verkopen en tegelijkertijd vrouwen over de hele wereld te helpen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Fris en schoon

De levensstijl op Ibiza wordt gekenmerkt door buiten leven. Het klimaat laat het toe en de lucht is fris en schoon. De tuin van Victoria is onderverdeeld in verschillende chill-outs, buitenlounges en meditatieruimtes. “Mijn oude cactustuin is mijn trots. Maar alle planten die hier groeien… het is adembenemend. Je kunt een wandeling maken langs de kronkelende paden en deze indrukwekkende natuurwonderen van dichtbij bekijken.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Het huis had een kleine renovatie nodig, maar uiteindelijk werd het grondig verbouwd’

Dagdromen

Victoria’s man bouwde een kantoor in de tuin. Het is ondergronds en erbovenop kwamen een houten terras voor yoga en meditatie, en een ‘boomhut’ om te loungen. Victoria: “Ik vind het heerlijk om in een hangmat te zitten, terwijl ik een boek lees of naar muziek luister. Of als we op ons balkon zitten en dagdromen en ondertussen naar ons uitzicht staren.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 32-2020. Deze editie ligt t/m 11 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst en styling: Marita Janssen | Fotografie: Dana van Leeuwen