Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Het huis had een kleine renovatie nodig, maar uiteindelijk werd het grondig verbouwd’

Binnenkijker: ‘Het huis had een kleine renovatie nodig, maar uiteindelijk werd het grondig verbouwd’

Binnenkijker: ‘Het huis had een kleine renovatie nodig, maar uiteindelijk werd het grondig verbouwd’

Mercedes vond – op zoek naar zon en rust – vanuit Paraguay, via Zweden haar weg naar Mallorca. Samen met haar man renoveerde ze in de bergen van het Spaanse eiland een traditionele finca. Met prachtig resultaat.

Wie: Mercedes Linden-Lopez (50), Mads Linden (45), beiden werkzaam in de filmindustrie, en kinderen Oliver (12) en Felix (10)
Wat: finca, een traditioneel landhuis
Waar: in Moscari op Mallorca
Hoe groot: 150 m²

Binnenkijker

Vanuit de woonkamer loop je zo het terras op. Alles ademt Mallorca: van het gewassen beton en de rivierstenen tot aan de typische, blauwe luiken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Wereldreizigers

De familie Linden-Lopez woont in de zomer en de winterweekenden in het prachtige Moscari op Mallorca. Het gezin bestaat uit moeder Mercedes uit Paraguay, vader Mads uit Denemarken en hun kinderen Oliver en Felix. Mercedes en Mads verhuisden ooit allebei naar Zweden, waar ze elkaar begin jaren negentig ontmoetten. Toen ze elkaar een paar jaar later ’s avonds toevallig een keer tegenkwamen op straat werden ze verliefd. Ze begonnen samen een leven in Stockholm, maar fantaseerden over een verhuizing naar een ander klimaat, liefst een plek ergens rond de Middellandse Zee.

Liefde op het eerste gezicht

In de beginjaren op Mallorca huurde het stel een oude finca buiten het dorp Sineu, midden op het eiland. Na een paar jaar te hebben gehuurd, was het tijd om een eigen huis te kopen. Het stel vond een charmante woning in het dorp Llubí: een tweehonderd jaar oud, stenen huis met binnenplaats en een klein zwembad.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Meteen verliefd

In de paar jaar dat ze hier woonden, trouwden Mercedes en Mads. Ook kregen ze hier hun twee zoons, maar uiteindelijk verhuisden ze toch naar Palma. “Alleen: toen we in Palma woonden, verlangden we constant naar onze eerste jaren hier op de heuvel in Sineu. Oftewel: naar een huis op het platteland. We hebben uiteindelijk contact opgenomen met een makelaar die ons dit huis in Moscari liet zien: we waren er meteen verliefd op. Hier kunnen de kinderen in de natuur opgroeien, ver weg van alle technologie. Het is een plek waar we als familie samen kunnen zijn en onszelf terugvinden. We kunnen hier ademen, rusten, spelen en creëren!”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Het was een puinhoop, maar we keken elkaar aan en wisten: dit is het!’

Grondig verbouwd

Het huis had niet meer nodig dan een kleine renovatie, maar het een leidde tot het ander en uiteindelijk werd het hele pand grondig verbouwd en werden een nieuw terras en zwembad toegevoegd. Mercedes en Mads vonden het essentieel om de renovatie aan te gaan met respect voor het karakter van het huis, zodat de oorspronkelijke charme behouden bleef.

De tekst gaat door onder de foto.

Binnenkijker

Alle muren eruit

“En het was voor ons belangrijk dat de keuken het hart van het huis zou zijn, dus het kleine toilet beneden werd opgeofferd voor een grotere keuken. De huidige woonkamer was vroeger een logeerkamer met een muur en een deur naar de keuken. We besloten de ruimtes open te breken. Zo werd het een woonkamer met een grote ingebouwde hoekbank en een open haard. De plek waar het hele gezin in de winterweekenden kan relaxen.”

De tekst gaat door onder de foto

Binnenkijker

Eigen geschiedenis

“De keuken zag er moderner uit dan ik had gehoopt en om dat te compenseren heb ik vooral rustieke meubels en accessoires gebruikt om het gevoel van een traditionele finca te creëren. Ik jaag al een paar jaar op meubels en accessoires op rommelmarkten en in antiekwinkels, maar het meeste heb ik speciaal voor dit huis gekocht. Alle spullen dragen hun eigen geschiedenis met zich mee, zowel de nieuwe als de oude. Ik ben ervan overtuigd dat de juiste meubels een helende werking hebben op mensen, ze hebben een bepaalde energie. Als ik dit huis binnenstap, word ik meteen veel rustiger.”

De tekst gaat verder onder de foto

Binnenkijker

Alleen natuurlijke materialen

Bij het afwerken van het huis werden alleen natuurlijke materialen zoals steen, hout, linnen en keramiek gebruikt en alles werd lokaal geproduceerd. Op het eiland zelf zijn zo veel kundige vakmensen en ambachtslieden, dat Mercedes hen graag wilde steunen. Bovendien wilde ze een goede relatie met hen opbouwen. Zo weet ze bijvoorbeeld hoe hard Melissa en Thomas van Espanyolet hebben gewerkt aan de handgeschilderde vintage stoffen op de bank in de woonkamer.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Lokale pottenbakkers

De sculpturen zijn afkomstig van haar favoriete keramist Jaume Roig en de textielkunst van Adriana Meunié. Alledaagse voorwerpen zoals mokken, borden en kannen komen van lokale pottenbakkers die ze allemaal persoonlijk heeft ontmoet.

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Ongelooflijke reis

“Het was heel inspirerend om met al deze creatieve mensen samen te werken. De renovatie van het huis is voor mij een ongelooflijke reis geweest en ik wil die reis graag voortzetten met een nieuw project. Maar op dit moment geniet ik vooral van Moscari. Hier voel ik me omarmd, zowel door de natuur als door het huis. Ik wil hier nog lang van kunnen genieten met mijn familie en mijn vrienden. Want het allermooiste van dit huis is dat ik het kan delen met de mensen van wie ik hou!”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 31-2020. Deze editie ligt t/m 4 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst en styling: Mari Strenghielm | Beeld: Anna Malmberg