Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘In mijn vakantiehuis in Lissabon laat ik alles los en volg ik mijn hart’

Binnenkijker: ‘In mijn vakantiehuis in Lissabon laat ik alles los en volg ik mijn hart’

Binnenkijker: ‘In mijn vakantiehuis in Lissabon laat ik alles los en volg ik mijn hart’

Het eenvoudige witte vakantiehuis in Lissabon van de Portugese interieurontwerper Mónica Penaguião heeft maar één kamer, een keuken en een badkamer. Die vulde ze met creativiteit, design en persoonlijke verzamelingen.

Binnenkijken bij…

Wie: Mónica Penaguião, met man en kinderen
Wat: vakantiehuis
Waar: Palmela, net boven Lissabon, Portugal

Vakantiehuis in Lissabon

Een halfuur ten noorden van Lissabon begint een onverharde weg, die zich splitst in een stoffig pad dat niet lijkt te eindigen. Tot opeens het vrolijke landhuis van Mónica achter de heuvel opduikt. De luiken staan ​​open, een warme bries waait door het huis. Ze is net aangekomen, in haar auto ligt nog een stapel rotan vloerkleden uit Marokko. “Ik neem altijd iets mee als ik hier heen ga. Voor mijn werk als interieurontwerper reis ik veel, deze vond ik op een markt in Marrakech.” Meestal woont Mónica met man en kinderen aan de andere kant van de wereld, in Puerto Rico. Twee weken per jaar brengt ze met haar gezin door in hun vakantiehuis in moederland Portugal.

De tekst gaat verder onder de foto.

Lissabon binnenkijker

Voorbestemd

Jaren geleden kochten ze een perceel van zeven hectare van een oude vriend. Verscholen tussen lavendelstruiken, olijf- en citrusbomen vonden ze de ruïne die later hun vakantiehuis zou worden. “Het had geen dak en we wisten dat het papierwerk rond de aankoop nog jaren zou duren,” lacht Mónica. “Toch waagden we het erop, ik houd van het buitenleven. Als klein meisje plukte ik fruit uit de bomen van mijn grootvader, wat ik mezelf hier weer zag doen. Deze plek leek voorbestemd.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lissabon binnenkijker

Dutch Design en vintage

Bij de renovatie werd de eenvoud van het huis gerespecteerd. Ze voegden er alleen terracotta dakpannen, een open loggia en veel witte verf aan toe. Mónica had geen vooropgezet plan. “Als ik voor een klant werk, gaat dat volgens een concept dat bij hun verhaal past, dan gebruik ik mijn creativiteit en mijn hoofd. Hier laat ik alles los en volg ik gewoon mijn hart! Je zou het modern, landelijk en eclectisch kunnen noemen, maar ik denk niet in stijlen, ik koop gewoon wat ik leuk vind. In de praktijk varieert dat van designstukken van Piet Hein Eek of Marcel Wanders tot rommelmarktvondsten uit Marokko, de Filipijnen en India.

De tekst gaat verder onder de foto.

Lissabon binnenkijker

Verzamelwoede

Het huis heeft een eenvoudige keuken die bestaat uit losse, verzamelde elementen. Bij een moderne eettafel staan zwarte Wishbone Chairs van Carl Hansen. Een bonte verzameling aardewerk staat op een eenvoudig hangrek. Niets is bedacht, toch vormen deze schijnbare contrasten een vanzelfsprekend geheel. In het midden van de zitkamer staat een tweepersoonsbed. “In Puerto Rico wonen we groot, hier heb ik ons huisje bewust klein gehouden. Eenvoud geeft me rust en vakantie gaat daarover.” De kunst van het weglaten gaf de badkamer een fris karakter: door hem grotendeels wit te houden, vallen de okergele Portugese tegels extra op.

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 34-2020. Deze editie ligt t/m 25 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Lissabon binnenkijker

Productie: CocoFeatures.com | Fotografie: Denise Keus | Tekst en styling: Lotje Deinum