Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik houd van warme kleuren, het liefst in elke ruimte een andere’

Binnenkijker: ‘Ik houd van warme kleuren, het liefst in elke ruimte een andere’

Binnenkijker: ‘Ik houd van warme kleuren, het liefst in elke ruimte een andere’

Een huis met karakter én geschiedenis, hoge plafonds en een flinke tuin… In tien minuten was het beklonken; deze woning móésten Joke en Steven hebben.

Wie: Joke Martin (34, textiel- en behang ontwerper en eigenaar van bynoon.be), Steven (39, werkt bij een bank), Miel (7) en Nora (5)
Wat: vrijstaand huis uit 1900, was oorspronkelijk de woning bij een brouwerij
Waar: Evergem, België
Hoe groot: 250 m²
Sinds: 2013

Binnenkijker Joke en Steven

“We waren nog geen tien minuten binnen, toen we de eigenaar aan zijn mouw trokken en zeiden dat we het wilden kopen. Er liepen meer stellen rond en no way dat we dit huis aan onze neus voorbij zouden laten gaan. Terwijl we daarna nog even door het pand liepen, hoorden we de eigenaar tegen een ander stel zeggen: ‘Sorry, ik heb het zojuist verkocht.’ Yes! Aan ons dus. We waren net op tijd.”

“Dat is nu zeven jaar geleden. We woonden nog in een klein appartement in Gent en zochten iets groters. We wilden graag kinderen en het liefst gingen we weg uit de stad. We hadden al een paar bezichtigingen gedaan, maar waren niet onder de indruk van het aanbod. Toen we dit huis binnenliepen, wisten we het: hier willen we wonen. Een mooi oud huis met hoge plafonds en een flinke tuin, dat zie je niet vaak. En er hing een fijne sfeer, het huis heeft een goed karakter. Je voelt en ziet dat het een geschiedenis heeft, dat hier veel generaties voor ons hebben gewoond. Dit was het woonhuis van een brouwerij, de brouwerij zelf is gesloopt maar de woning is bespaard gebleven.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Zelf gestuukt

“Het was wel erg verouderd en alle deuren – en een aantal muren – waren gemarmerd geschilderd. Allemaal met een ander soort marmer, niet onze smaak en beschadigd bovendien. Toch lieten we dat zoals het was toen we begonnen met klussen. We wilden het huis eerst zo snel mogelijk bewoonbaar maken. Gelukkig hoefden we aan elektriciteit en verwarming niets te doen, maar de muren en plafonds zaten vol scheuren, dus die waren eerst aan de beurt. We hebben ze allemaal zelf opnieuw gestuukt. De moluren (de sierlijsten tussen plafond en muur, red.) hebben we ook voor een groot deel zelf hersteld. In de keuken plaatsten we een nieuwe Ikea-keuken. De houten vloer, die door het hele huis lag, was overal gelig vernist. Die laag hebben we eraf geschuurd en de vloer toen afgewerkt met doorzichtige, blanke vernis. Hierdoor ziet het materiaal er nu uit als blank hout. De tegels in de gang zijn de oorspronkelijke en waren gelukkig nog in goede staat.”

“Zo brachten we onze zomervakantie flink klussend door en daarna konden we erin. Toen we er eenmaal woonden, zijn we tot op de dag van vandaag niet meer gestopt met klussen. We willen het goed aanpakken, niet afraffelen en dat kost tijd en geld, dus soms moeten we weer even sparen. Het ‘marmer’ konden we al vrij snel niet meer aanzien, dus hebben we álle deuren verfvrij gemaakt. Dat was een gigaklus, maar het resultaat – de originele grenen deuren – was het dat zeker waard.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Flower powerrrr

“Voor mijn werk kom ik vaak in mooie huizen. Daar heb ik me zeker door laten inspireren voor de inrichting van het onze. Maar een wit huis vind ik veel te somber en te koud. Ik houd van veel warme kleuren, kies het liefst voor elke ruimte een andere kleur. Mijn stijl is wel eclectisch te noemen, waarbij je kenmerken van verschillende bouwstijlen combineert, al houd ik niet van prullaria. Ik breng af en toe een aandenken mee van een reis, maar te veel kleine spulletjes maken me onrustig.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn huis geen eenheidsworst is’

“Bloemen zijn onmisbaar in mijn interieur. Ik volgde ooit een opleiding tot bloemist, daarom heb ik altijd verse bloemen in huis. Bloemen en planten inspireren mij enorm tijdens het schilderen, ik probeer hun levendigheid en kleur te vertalen in mijn schilderijen. Deze laat ik op stof printen en daar maak ik voor mijn merk By.Noon weer kussens van. Soms laat ik ze ook maken in een atelier, afhankelijk van hoe groot de bestelling is.”

De tekst gaat verder onder de foto.

We zijn ook dol op Engeland en doen daar heel veel inspiratie op. Vooral die Engelse tuinen… prachtig! We gaan er elk jaar een week heen en daar kan ik een jaar lang van nagenieten. Steven heeft een hoveniersopleiding gedaan, dus de tuin is echt zijn terrein. Wel zeg ik wat ik mooi vind en dat neemt hij dan mee. Zodra het kan, ben ik buiten te vinden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Spullen kopen

“Toen we hier net woonden, was het huis nog heel erg leeg. We kwamen natuurlijk uit een kleine woning en hadden weinig spullen. Het eerste wat we kochten was de bank. Die leek in de winkel echt véél te groot, maar bleek hier heel goed te passen. Het is echt een fijn hoekje, helemaal in de winter. Haardvuur en kerstboom erbij en wij zitten goed. In de zomer is de keuken favoriet. Eigenlijk ontbijten we altijd in de keuken, maar in de zomer valt de zon zo heerlijk binnen. De lange eettafel in de woonkamer hebben we gekocht om met de hele familie samen te zijn en om af en toe een feest of brunch te geven met vrienden. De keuken is wat intiemer en gezelliger. En ook praktischer, omdat er tussen de woonkamer en keuken een koude gang zit. De groene stoel bij het raam is aan het einde van de middag favoriet, dan zit je daar in het zonnetje.”

De tekst gaat verder onder de foto.

“Dit huis en de tuin hebben bergen leuke hoekjes waar de kinderen zich kunnen verstoppen. Dat is ook wat ik belangrijk vind: iedereen heeft wel een fijne plek om zich even terug te kunnen trekken. Dat heb ik zelf ook wel nodig. Ik heb dat van huis uit meegekregen. Mijn moeder was ook altijd bezig met het gezellig maken, met kleuren en met stoffen, en er lagen altijd interieurtijdschriften. Nu is dat bij mij thuis ook zo. Ik trek me graag even terug in mijn atelier, waar ik lekker kan schilderen. De zwarte muur daar is een magnetische muur van ijzeren platen met krijtbordverf eroverheen, die gebruik ik vaak. De kinderen tekenen er ook op, als ik nog even aan het werk ben. Het enige wat ik verder nog wens voor dit huis, is een atelier op zolder. Dat is zo’n prachtige, grote ruimte. In gedachten zie ik me daar al zitten, maar dat is een project voor later.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 18-2020. Deze editie ligt t/m 5 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst: Mirjam Rosema-Verhulst | Fotografie: Henny van Belkom