Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Het is een huis waar iedereen zich op zijn gemak voelt’

Binnenkijker: ‘Het is een huis waar iedereen zich op zijn gemak voelt’

Binnenkijker: ‘Het is een huis waar iedereen zich op zijn gemak voelt’
Een feest om in te wonen. Strak en perfect, Morgane heeft er niks mee. Ze zet liever wat bij elkaar verzamelde vintage meubels neer in haar jarendertigpand.

Binnenkijken bij…

Wie: Morgane Foezon (43, fotograaf), Vincent (48, grafisch ontwerper en ontwerper atelierstudiom.com), Arthur (16), Cerise (11) en Hippolyte (7)
Wat: eengezinswoning
Waar: Saint-Quay-Portrieux, Bretagne, Frankrijk
Grootte: 190 m2

In haar dromen woonde Morgane met haar gezin in een idyllisch huis aan zee,in werkelijkheid was ‘thuis’ een moderne woning in het stadje Saint-Brieuc. “Door de jaren heen werd het verlangen naar de kust en naar een huis met authentieke kenmerken vol geschiedenis en karakter steeds groter.” In 2016 gaan zij en Vincent op huizenjacht en komen terecht in Saint-Quay-Portrieux. Het plaatsje is al sinds de negentiende eeuw een populaire badplaats en ligt beschut tegen de rotsen van een baai. Driehonderd meter van het strand vinden ze er hun huis, vol oude kenmerken en groot genoeg voor hun gezin.

De tekst gaat verder onder de foto.

woonkamer-huis

Op huisbezoek

“Als ik hier ’s ochtends de ramen openzet, stroomt de zilte zeelucht zo naar binnen. Heerlijk. Het is een dagelijkse reminder dat dit huis voor ons een ode is aan slow living.” In de jaren dertig is de woning gebouwd, oorspronkelijk met de functie van apotheek. Later, als de apotheek sluit, vestigt zich er een dokterspraktijk.  “Op het moment dat wij het pand kochten, was het verdeeld in kantoren en medische ruimtes. Gelukkig keken Vincent en ik daar al snel doorheen. We zagen direct wat een heerlijke gezinswoning we konden maken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

eettafel-eengezinswoning

Strippen en weer opbouwen

Na de sleuteloverdracht kan direct een begin worden gemaakt met de renovatie. Scheidingswanden worden weggebroken, oude gietijzeren kachels gerestaureerd, er komt een keuken, en een nieuwe houten parketvloer. Op de eerste verdieping wordt een badkamer gerealiseerd, en voldoende slaapkamers voor iedereen. Los van het sanitair en de elektra doen Vincent en Morgane alles zelf. “Natuurlijk was het veel werk en was de klus echt vermoeiend, maar nu zijn we er zo trots op.”

De tekst gaat verder onder de foto.

woonkamerdeuren-binnenkijker

Feestelijk wit

Het steriele wit uit de dokterspraktijk is gebleven. “Wit past bij dit huis. En bij mij. Ik hou van sober, lichte tinten, gecombineerd met hout, rotan en planten. Zo creëer ik onze zachte, dromerige wereld.”  Dat dromerige voert Morgane ook door in haar kinderaccessoiresmerk Le Petit M, waarvoor ze kussens en originele decoratieve objecten voor kinderen maakt. Helemaal in haar stijl, met zachte kleuren en delicate patronen.

De tekst gaat verder onder de foto.

keuken-eengezinswoning-binnenkijker

Lees ook
Binnenkijker: Statige hoge kamers, originele plafonds: ‘Ik had genoeg aan één bezichtiging’

“Om ook in andere huizen een betoverende sfeer neer te zetten.”  In Saint-Quay-Portrieux werd het huis aangekleed met veel tweedehands stukken en wat meubels uit het vorige huis. “We wilden geen strak ontworpen, op elkaar afgestemd interieur. Het moet hier geen pronkzaal worden. Veel belangrijker vinden we het dat iedereen, ook onze gasten, zich hier op zijn gemak voelt. Het moet een huis zijn met een esprit de fête. We vinden het een feest om hier te wonen.”

Meer zien? In Flair 36-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 14 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

fotografie Pauline Le Goff