Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Het was een puinhoop, maar we keken elkaar aan en wisten: dit is het!’

Binnenkijker: ‘Het was een puinhoop, maar we keken elkaar aan en wisten: dit is het!’

Binnenkijker: ‘Het was een puinhoop, maar we keken elkaar aan en wisten: dit is het!’

Wat krijg je als je opa een botanische plantenkenner was, jij dat groene gen overduidelijk van hem hebt geërfd en je er zelfs je werk van hebt gemaakt? Kan niet missen: een huis vol groen.

Binnenkijker

Wie: Sofie Vertongen (32), Yannick de Neef (32, beiden manager bij The Plant Corner, theplantcorner.com, @theplantcorner) en hun katten Josie en Charlie
Wat: Een herenhuis van 185 m2
Waar: Antwerpen
Sinds: juni 2019

In eerste instantie stonden de goden aan Sofie en Yannicks kant: twee weken nadat ze besloten om op huizenjacht te gaan, zag Yannick dat dit herenhuis te koop stond. Het stond zelfs in de buurt van de plantenwinkel die hij en Sofie runnen. Sofie: “We hebben direct contact opgenomen met de makelaar en waren het tweede stel dat het huis bezocht. Het was vanbinnen eigenlijk een lelijke puinhoop, maar we zagen de gevel, de vloer, de trap, keken elkaar aan en wisten: dit is het! De makelaar heeft ons een kwartier rondgeleid en zodra we de voordeur achter ons hadden dichtgetrokken, besloten we per e-mail een bod uit te brengen. Een dag later kregen we het goede nieuws.”

Fotografisch geheugen

Fantastisch natuurlijk, maar wel jammer was het dat de verkopende partij geen zin had om ze daarna nog een keer binnen te laten. Zelfs niet één keer om bijvoorbeeld de kamers op te meten. Sofie: “We zagen ons huis pas drie maanden later weer; de dag dat we de sleutel ontvingen.” Je zou denken dat ze daarmee kostbare tijd hadden verloren, maar Sofie kon toch wel aan de slag. “Ik heb het geluk dat ik een fotografisch geheugen heb. Daarbij volgde ik een cursus interieurontwerp en werkte ik al voor verschillende designers. Dus begon ik meteen met schetsen. En echt: inmiddels ziet elke kamer eruit zoals ik hem destijds heb getekend, inclusief het meubilair en de decoratie.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Lichte kleuren

De veranderingen die ze hebben doorgevoerd, zijn behoorlijk ingrijpend. De kleine binnenplaats moest groter voor alle planten die ze er kwijt wilden, dus kwamen er een muurtuin en heel veel plantenbakken. Ook werd een donkere kamer op de entresol omgetoverd tot een badkamer en onderging de keuken een metamorfose. Veel van de binnenmuren hebben ze laten weghalen, waardoor het opgekropte, donkere gevoel op de begane grond verdween. Met datzelfde doel werden enkele buitenmuren vervangen door flink grote ramen. Dubbele deuren met glazen panelen in de woonkamer laten nu extra licht binnen. “We woonden hiervoor een paar jaar in Berlijn, een stad die in de winter erg donker kan zijn. Ik realiseerde me daar hoeveel dat je stemming kan beïnvloeden. Dat wilden we hier vermijden door veel te werken met lichte kleuren, zoals de grijze vloeren en witte muren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Honderd planten

Bij de inrichting waren planten Sofies leidraad: er moesten overal plekken komen waar potten kunnen staan. Daardoor komt de kiezelwand in de badkamer expres niet tot aan het plafond en blijft een draagbalk op de begane grond zichtbaar. “Er staan ​​hier in totaal honderd planten. En dat ís al een stuk minder dan in ons appartement, dat eigenlijk kleiner was dan dit huis. Nu ga ik meer voor grote statementplanten in plaats van voor veel kleine.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Tropisch groen

Sofie ontdekte het bestaan van luchtplanten tijdens een reis naar Californië. Ze vond deze hangende planten, die geen grond en weinig verzorging nodig hebben omdat ze in de natuur op takken of rotsen groeien, zo bijzonder, dat ze besloot ze te gaan importeren. Eerst via hun eigen webshop, later ook in hun ‘echte’ winkel met tropisch groen. Als plantenexperts geven ze hier ook advies.

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Lees ook
Binnenkijker: ‘Ik houd van Spaans antiek, maar ik kan ook vallen voor een Deens designitem’

Natuurlijke materialen

Terwijl Sofie in de winkel bleef werken, nam Yannick vier maanden vrij om het huis te verbouwen. Na sluitingstijd van de winkel kwam Sofie hem helpen. Toen het na al het sloopwerk tijd werd om opnieuw te gaan bouwen, draaiden ze de rollen om. Sofie is inmiddels ook een expert in voegen en schilderen, lacht ze. “Het werkte goed. Alle geplande renovaties hebben we in minder dan een jaar af gekregen. Het resultaat is een heerlijk, licht huis, waar consistent gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, rotan en kiezels de nodige rust brengt.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 29-2020. Deze editie ligt t/m 21 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

binnenkijker