Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Het lijkt alsof alles in de boerderij er altijd al is geweest’

Binnenkijker: ‘Het lijkt alsof alles in de boerderij er altijd al is geweest’

Binnenkijker: ‘Het lijkt alsof alles in de boerderij er altijd al is geweest’

Ergens in Portugal, op een heuvel met uitzicht op zee en de olijfgaard, staat ze: de stralende oude dame. Ze heet Casa 1876 en is het verrukkelijke gezinsvakantiehuis van Marie en Henrique.

Binnenkijken bij…

Wie: Marie Viegas (40, conservator van een etnologisch museum), Henrique (44, hoofd afdeling verkoop bij een multinational energiebedrijf) en hun kinderen Eliot (12), Gabrielle (8) en Blanche (1)

Wat: Portugese boerderij uit 1876

Waar: Corotelo (São Brás de Alportel), Portugal

Grootte: 200 m2

Veel wensen stonden er niet op het lijstje van Marie en Henrique, toen ze op zoek gingen naar een vakantiehuis voor hun gezin. Lastig waren ze wel.  “We wilden een authentiek, oud huis op de top van een heuvel met een mooi uitzicht,”  vertelt Marie.  “Het liefst in de Algarve in de omgeving van São Brás de Alportel, omdat daar de familie van Henrique woont.” Het was als zoeken naar een speld in een hooiberg, want dit soort huizen – het stel wilde absoluut geen ruïne kopen – is voornamelijk te vinden in de valleien. De huizen op de heuvels verkeren over het algemeen in erbarmelijke staat, omdat ze voor bouwverkeer slecht bereikbaar zijn.

De tekst gaat verder onder de foto.

Marie stond dan ook met tranen in haar ogen, toen ze Casa 1876 voor het eerst zag.  “Het was duidelijk dat alle eerdere bewoners liefde in de boerderij hadden gestoken. De laatste eigenaar was architect. Eind jaren negentig heeft hij de boerderij gerenoveerd, met behoud van zo veel mogelijk authentieke elementen.”  Ook het uitzicht was adem-benemend.  “We kijken uit op de zee, het dorp en de olijfgaard. Zet mij maar op een stoel, dacht ik, meer heb ik niet nodig. Hier kan ik dagenlang voor me uit staren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Hoewel het huis keurig onderhouden was, besloten Marie en Henrique nog wel het een en ander aan te pakken. De elektra werd vernieuwd en het huis werd voorzien van airconditioning. Er kwam een zwembad, een buitenkeuken én een loungeplek naast het hoofdgebouw.  “Die laatste moest eruitzien alsof hij hier altijd al had gestaan, dus kreeg hij de looks van een oude schuur.”

Bouwen met een uitdaging

Het was een hele uitdaging voor de bouwvakkers die met de klus aan de slag gingen. De vrachtwagens konden tot honderd meter voor de bouwplaats komen en dus moest al het materiaal – ook het beton – naar boven worden gedragen. Alleen al de bouw van het zwembad nam mede daardoor negen maanden in beslag.

De tekst gaat verder onder de foto.

 

Traditionele touch

Het interieur van de originele boerderij en de loungeplek nam Marie voor haar rekening.  “Ik zie het huis als een stralende oude dame die veel heeft meegemaakt, maar altijd optimistisch is gebleven. Dat gevoel wilde ik het interieur ook geven.” Marie vulde de woning met oude meubels, geschilderd in het uitgesproken groen dat zo kenmerkend is voor de Algarve.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Ze combineerde ze met oud gereedschap dat ze terugvond in de boerderij, met handgemaakte manden en mooi, traditioneel Portugees aardewerk. Ze liet een stenen bank plaatsen die ze vulde met zachte kussens en maakte van een voormalige voorraadkast naast de keuken een heerlijke loungeplek. Alles werd zo gekozen dat het precies aansloot op de originele elementen in het huis. “Ik houd van eenvoudig en minimalistisch. De meubels en accessoires passen hier op een natuurlijke manier in het interieur van de boerderij. Alsof ze er altijd al zijn geweest.”

Binnenkijker

Meer zien? In Flair 34-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 31 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.