Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘We zochten een bovenwoning, maar vonden een benedenwoning mét tuin!’

Binnenkijker: ‘We zochten een bovenwoning, maar vonden een benedenwoning mét tuin!’

Binnenkijker: ‘We zochten een bovenwoning, maar vonden een benedenwoning mét tuin!’

Kleurrijk en Scandinavisch, zo kun je het interieur van Birgit het best omschrijven. Met een schuin oog op de trends, volgt ze vooral haar eigen hart als het om haar interieur gaat. Zo gaf ze haar Haagse benedenwoning een heel eigen karakter.

Binnenkijken bij…

Wie: Birgit (40, werkt parttime in Café Blossom, @birgitkoelewijn), Wiebe (37, project-manager), Finn (8) en Lasse (5)
Wat: benedenwoning
Waar: Valkenbos-kwartier in Den Haag
Grootte: 85 m2

“Een kleine tien jaar geleden woonden we in een heerlijke woning aan een gracht in Den Haag,” vertelt Birgit, “maar antikraak. Omdat ik zwanger was van Finn en we niet antikraak met een kind mochten wonen, moesten Wiebe en ik op zoek gaan naar een ander huis. We besloten te kopen. Op de huizenmarkt was het destijds net als nu een gekkenhuis. Omdat ik toen een eigen theesalon had en lange dagen maakte, konden we vaak pas aan het einde van de dag nog net als laatsten een huis bezichtigen. We bekeken veelal bovenwoningen, totdat Wiebe me na zo’n driekwart jaar zoeken toch wist over te halen om eens naar dit huis te kijken. Ik was niet erg enthousiast, vooral doordat de verkoopfoto’s zo slecht waren. Maar eenmaal binnen zagen we direct de potentie.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker 1

Klussen met een deadline

“Naast de potentie zagen we ook veel werk. Een oud huis heeft enorm veel sfeer, maar is nooit af. Gelukkig zijn we gewend om aan te pakken en te klussen, mijn ouders bouwden toen ik jong was twee eigen woningen, ik volgde de opleiding architectonische vormgeving en Wiebes vader heeft de instelling dat alles zelf te maken is. We gingen fanatiek aan de slag en met nog maar een maand voor de uitgerekende datum stond er redelijk wat druk op. We verwijderden het behang en de lambrisering, stuukten de muren, haalden het laminaat uit de gang zodat de granitovloer weer zichtbaar werd, legden nieuwe vloeren en schilderden alles. Na een maand was de basis goed en werd Finn geboren. Doordat de keuken in de woonkamer is geplaatst, konden we drie slaapkamers realiseren. Daarvan dient er op dit moment één als werk/speelkamer.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker 3

Schatten scoren

“Het inrichten van ons huis gebeurt op gevoel. Designproducten staan naast eigen ontwerpen en kringloopgeluk. Wiebe en ik vinden het heerlijk om op schattenjacht te gaan in Frankrijk. We rijden dan met een duidelijke missie in onze camper naar een grote antiekmarkt om daar nieuwe schatten te scoren. Na zo’n struindag sluiten we af met bier en mosselen. Onze beste aankoop is de Gispen eettafel. En ik ben dol op het schilderij van Arnoud Dijkstra, dat ik tijdens mijn studie op afbetaling kocht, op de containervondsten die we deden, op de designstukken, maar ook op het zelfgemaakte gewei van Wiebe en de gebreide uil van Finn; dat alles maakt ons interieur ons interieur.”

Lees ook
Binnenkijken in het Zaanse huis van Gabriëlla en Paul: ‘Standaard zal het bij ons in huis nooit worden’

Droomhuis

“Meer ruimte of een bovenverdieping is fijn, maar aangezien de huizenmarkt weer net zo overspannen is als negen jaar geleden hebben we besloten nog even te blijven. We wonen in een mooi huis, met een heerlijke tuin in een leuke straat.”

binnenkijker 2

Meer zien? In Flair 21-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 1 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.