Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Functionaliteit en bruikbaarheid zijn het belangrijkst’

Binnenkijker: ‘Functionaliteit en bruikbaarheid zijn het belangrijkst’

Binnenkijker: ‘Functionaliteit en bruikbaarheid zijn het belangrijkst’

Het was geen liefde op het eerste gezicht, toen Anna en haar gezin vijf jaar geleden het appartement in Stockholm zagen. Het was klein (60 m²), verouderd en grauw. Maar dankzij de mooie lichtinval durfden ze het wel aan: een flinke verbouwing om zo een warm nest te creëren.

Binnenkijker bij…

Wie: Anna Malmberg (fotograaf), Joncha Schwartzman (theater- en musicalprofessional) en hun zoon Sonny Lou
Wat: appartement uit 1940
Waar: Stockholm
Grootte: 60 m²

Creativiteit werd Anna met de paplepel ingegoten. Voor haar ouders – zelf allebei artistiek – was creatieve expressie de norm. In haar tienerjaren ontdekte Anna haar eigen artistieke match: de camera. In 2011 besloot ze van het fotograferen haar beroep te maken en niet veel later verhuisde ze vanuit het noorden van Zweden naar Parijs. Hier leerde ze haar grote liefde Joncha Schwartzman kennen.

Hoewel het stel genoot van de lange Parijse zomers en de sfeer van de levendige stad, besloten Anna en Joncha vijf jaar later en een zoontje rijker terug te keren naar Zweden. Anna:  “Ik vind het sociale leven hier fijner. We eten bij elkaar thuis in plaats van in restaurants en bars, wat de norm is in de Franse hoofdstad. Mensen in Zweden hebben over het algemeen een innige band met de ruimte waarin ze leven, omdat de lange, donkere winter iedereen opgesloten houdt in huis. Nog een voordeel: de natuur is hier altijd heel dichtbij.”

Opknappertje

Sinds de verhuizing naar Zweden woont het gezin in een klein appartement van zestig vierkante meter in het zuiden van Stockholm. “Het was geen liefde op het eerste gezicht, sterker nog, het was grauw en verouderd, maar het licht dat hier naar binnen stroomde, was geweldig.” Het gebouw stamt uit de vroege jaren veertig en sindsdien was er weinig aan het appartement veranderd. Een verbouwing was dus geen overbodige luxe.

Lees ook:
Binnenkijker: ‘We vielen voor het vele licht dat hier naar binnen stroomt’

Anna en Joncha vroegen hun vriend en architect Jean-Baptiste Fauchere om hulp.  “We besloten de keuken in tweeën te splitsen om zo extra ruimte te creëren voor een kleine slaapkamer voor Sonny Lou. Door een antiek raam dat we in de scheidingswand verwerkten, kan het daglicht vanuit zijn kamer ook de keuken binnendringen.” Niet alleen de keuken werd aangepakt, de originele houten vloeren werden met de hand geschuurd, muren werden opnieuw geschilderd en de badkamer werd opgeknapt.

Verzamelen en opbergen

De kleine ruimte is gevuld met een paar statement pieces, zoals de Deense Karup-designbank in de woonkamer en het dressoir uit het midden van de vorige eeuw, dat een diepe okertint kreeg. Anna liet zich niet afschrikken door het beperkte aantal vierkante meters en zette grote meubels neer. “Functionaliteit en bruikbaarheid waren cruciale overwegingen bij onze keuzes. We houden hier constant rekening met opbergmogelijkheden.

Ik doe mijn best niet te veel woonaccessoires in huis te halen, maar ik val voor spullen die hand-gemaakt zijn met natuurlijke materialen en ik neem vaak voorwerpen mee naar huis van rommelmarkten of reizen.”  Anna heeft dan ook een aanzienlijke collectie keramische vazen, mokken en kommen. Elk item krijgt een plaats op een plank, dressoir of vensterbank, maar de ruimte doet niet rommelig aan.  “Ik heb een specifieke voorkeur voor bepaalde materialen, kleuren en vormen, dus de meeste spullen combineren moeiteloos met elkaar.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Anna Malmberg