Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘We halen de duinen en het strand ook naar binnen’

Binnenkijker: ‘We halen de duinen en het strand ook naar binnen’

Binnenkijker: ‘We halen de duinen en het strand ook naar binnen’

Voor Jolanda en haar gezin is hun huis op Ameland de plek waar ze heerlijk kunnen bijkomen. “Hier waait ons hoofd leeg.”

Wie: Jolanda (47), haar man, hun dochters Saar en Fien en labrador Boris
Wat: een split level-strandhuis, met de naam Kluut
Waar: vlak bij Nes op Ameland
Sinds: 2016

Binnenkijker

Ze wonen in Oosterbeek. Maar als het even kan, zijn ze hier. Zeker in de zomer. Tijdens de schoolvakanties, maar ook veel in het weekend. Even lekker helemaal niks. Jolanda: “Het enige wat ik hoef te doen als ik hier wakker word, is een kop koffie nemen, wandelen met de hond en in de zon zitten. Het leven speelt zich hier voornamelijk buiten af. Daardoor zijn we ons continu bewust van het weer en de wind. Zodra het droog is, zijn we buiten. Dat geeft een heerlijk vrij gevoel. Dat de ramen door de zilte zeewind altijd vies zijn en alles sneller verweert en roest, nemen we graag voor lief. Wandelen en fietsen doen we het meest. Soms zoeken we op het wad naar oesters en kokkels om ze thuis grondig te spoelen en klaar te maken. In dit huis zijn er geen to-dolijstjes. Geen fotoboek dat ik wil maken, geen propvolle kasten die nodig uitgezocht moeten worden of stapels post die aandacht vragen. Hier waait ons hoofd leeg.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

De kleur van de zee

Dankzij al het hout, wit en het lichte grijs op de wanden, ademt het hele huis een rustige strandsfeer. “Iedereen die hier binnenkomt, valt voor die kleur op de muur. Het is het blauwgrijs van de zee op egaal bewolkte dagen. Deze tint, Light Blue van Farrow & Ball, zit op verschillende muren in huis. Doordat er in elke ruimte een andere lichtinval is, lijkt hij steeds net anders. Die kleur was het begin van de inrichting: ik vond een foto van een veertje op een lichtblauwe achtergrond op Pinterest. Vanuit die tint ontstond een woonstijl die rustiger en Scandinavischer is dan de stijl van ons huis in Oosterbeek. Met dat veertje is het allemaal begonnen.”

Buitenkans

Ze werden door een Amelander gewezen op een klein, gedateerd huisje in een duinpan, het had een piepkleine voortuin. Jolanda: “Er lagen al plannen van een architect, zodat de herbouw overzichtelijk bleef en we toch nog onze eigen wensen konden toevoegen. De split level-indeling was een van de dingen waar ik op viel in het ontwerp. Ideaal voor een familiehuis, omdat je bij elkaar bent en toch aparte ruimtes kunt creëren zodat iedereen een eigen plek heeft zonder heel veel deuren. Op de veerboot terug wisten we het: dit gaan we doen. De naam van het huis ontstond op de dag dat we het contract tekenden. We zagen een kluut op het wad en vonden dat passen bij onze nieuwe plek in de duinen.”

De tekst gaat door onder de foto.

Binnenkijker

Alle tinten hout

Jolanda: “Ik wilde geen traditioneel strandhuis, maar wel onbezorgd kunnen leven tijdens vakanties. Het moest dus praktisch zijn en tegen een stootje kunnen.” In het huis ligt een betonnen vloer. “Superhandig.”

De tekst gaat door onder de foto.

Binnenkijker

Sfeer toevoegen

“Om te zorgen dat het geheel verder warm blijft, heb ik gekozen voor een inrichting met hout, schapenvellen en andere zachte materialen. Zo past het bij de omgeving en voelt het tegelijkertijd knus en comfortabel. Ik wilde het graag licht houden, vriendelijk, nonchalant en toegankelijk.”

De tekst gaat door onder de foto.

Interieur zachte materialen

Eenheid

“De keukenkastjes, tafel en keukenplanken zijn van andere soorten hout, maar vormen toch een eenheid door hun blanke uitstraling.”

De tekst gaat door onder de foto.

Keuken

Een natuurlijk geheel

Het voorhuis ligt laag en het achterhuis is, ondanks de hoogte, een beetje verstopt achter de glazen pui. Jolanda: “Dankzij het glas en het licht aan de achterkant konden we buiten bij binnen betrekken. Als we de deuren achter openzetten, worden de tuin en de woonkamer als het ware één geheel. Dan is het ook mooi als de ruimtes in tint en uitstraling natuurlijk in elkaar overlopen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Schuifpui

Contrast

“Riet en metaal vormen bijvoorbeeld een mooi contrast. En soms is alleen mooi niet voldoende en moeten dingen echt praktisch zijn, zoals onze windschermen. We hebben ook altijd zand in huis, dus de vloer wilden we niet te donker en de gordijnen moeten vastgebonden kunnen worden om niet te ver naar buiten te waaien. Verder vond ik het subtieler om te kiezen voor een impliciet gevoel van strand en kust. Door helmgrasgroen te gebruiken, rotan, en licht en wit hout, haal je de duinen en het strand ook naar binnen. Dat werkt naar mijn idee beter dan schelpen of andere spullen die aan de zee doen denken.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 25-2020. Deze editie ligt t/m 23 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Buitenkant

Productie en tekst: Barbara Natzijl | Beeld: Margriet Hoekstra