Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘In die chaos van een kringloop mooie spullen vinden geeft echt een kick’

Binnenkijker: ‘In die chaos van een kringloop mooie spullen vinden geeft echt een kick’

Binnenkijker: ‘In die chaos van een kringloop mooie spullen vinden geeft echt een kick’

Uit de natuur, van de straat of de kringloop: is iets mooi verweerd of vergrijsd, dan mag het mee naar het lichte mini-appartement van Demelza en Mitch. “Juist als iets niet perfect is,vinden wij het fantastisch.”

Wie: Demelza Krens (25), stylist (Instagram: @demelzakrens), en Mitch Nijburg (28), accountmanager
Wat: 17de-eeuws appartement op de eerste verdieping, hartje centrum, Amsterdam
Sinds: september 2014
Hoe groot: 38 m²

Via wat wel het allerkleinste trapgat van Amsterdam moet zijn, kom je op de eerste verdieping het kleine appartement van Mitch en Demelza binnen in een witte oase. Ondanks de kleine oppervlakte en vele uitgestalde accessoires, voelt het er ruim aan. “Toen wij hier kwamen wonen, was het huis zeker niet in één keer af. Onze inrichting is een grote verzameling aan vondsten. Uit de natuur, van de straat geplukt, tegenaan gelopen tijdens onze reizen en uit kringloopwinkels door heel Europa.” Dat geldt ook voor de meubels, die er vaak de gekste ritten op hebben zitten. “Onze meubels komen echt overal vandaan. En omdat we midden in het centrum wonen, hebben we geen auto. Eigenlijk komt alles hier binnen per trein, meegevlogen uit andere landen of gesjouwd vanaf leuke boetieks hier in Amsterdam.”

De tekst gaat verder onder de foto.

“In die megachaos van een kringloop mooie spullen vinden geeft echt een kick. Bijna alles wat groot is, moet via het raam naar binnen. Aan veel van onze spullen zit emotionele waarde. Dat maakt ze authentiek en daardoor voelen ze meteen als thuis. Ik verzamel graag, maar het is maar goed dat ons huis zo klein is, zo kan ik niet álles aanschaffen. Alhoewel ik bij mijn schoonmoeder in Apeldoorn de schuur vol heb staan met schatten om eventueel zelf een winkel of een webshop mee te beginnen. Dat is ooit nog een droom van mij.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Ramen open

Het huis mag dan klein zijn, Mitch en Demelza vinden er prima hun weg. “Nee, een tuin hebben we niet. Maar als het lekker weer is, staan de ramen altijd wagenwijd open en bungelen onze benen uit het raam. Zo hebben we toch nog een beetje een ‘buiten’. Ik denk ook niet dat wij ooit in een nieuwbouwhuis terechtkomen. Daar is alles recht en strak, terwijl ik zo gelukkig word van het soort unieke hoekjes dat we hier hebben. Onder en boven ons bevinden zich nog een paar appartementen. Elk appartement is weer anders en heeft wel iets bijzonders. Daar houd ik van.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Als Demelza langs de letterbak loopt, die halverwege de kamer aan de muur hangt, wordt ze altijd vrolijk. “Die letterbak brengt ons even terug op vakantie. Van elke reis die we samen hebben gemaakt, nemen we een klein flesje zand en schelpen mee als herinnering. Ik weet ook precies welk zand waar vandaan komt en op welk plekje dat was. Zo komt het oranje zand bijvoorbeeld uit de Sahara van Marokko en het hele witte zand komt van de Malediven.”

De tekst gaat verder onder de foto’s

Lees meer
Binnenkijker: ‘Soms komen er mensen op bezoek die denken dat het huis nog niet af is’

Hoewel wit en vergrijsde en verweerde tinten het woongedeelte domineren, hebben de smalle gang richting slaapkamer en de slaapkamer zelf meer kleur gekregen. “Met terracotta tinten en ook verzamelingen van de kringloop: zoals een minigalerie met dierbare foto’s en herinneringen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De inrichting groeit met de jaren en is steeds anders. Onder meer door bossen droogbloemen, waar Demelza gek op is. “Alle verse bloemen krijgen bij mij de kans om te vereeuwigen, maar niet álles blijft even mooi. Dus ik haal de pareltjes eruit. Ik word blij van het vergrijsde kleurenpalet dat je krijgt bij gedroogde bloemen. En ik hoef ze geen water te geven: ideaal!”

De tekst gaat verder onder de foto.

Alvast verzamelen

Mitch en Demelza dromen ervan ooit een oud pand te renoveren en dat helemaal eigen te maken. Daarvoor hebben ze al genoeg ideeën, die ze ook al in hun huidige appartement opdeden. “Inmiddels zijn Mitch en ik allerlei bouwmaterialen aan het verzamelen. Mochten we ooit groter gaan wonen, dan zou ik het te gek vinden om een scheidingsmuur te maken van alle materialen die we ooit gevonden hebben. En waar natuurlijk weer leuke verhalen aan vastzitten.We hebben het er weleens over dat we later onze kleinkinderen mee terug willen nemen naar dit appartement en dan willen aanbellen bij de mensen die er dan wonen om te kijken wat zij ervan hebben gemaakt. Maar zover is het nog niet. Voorlopig zitten we hier nog helemaal op onze plek.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 08-2020. Deze editie ligt vanaf 19 t/m 25 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.