Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Iedereen verklaarde me voor gek toen ik naar een Amsterdamse winkelstraat verhuisde’

Binnenkijker: ‘Iedereen verklaarde me voor gek toen ik naar een Amsterdamse winkelstraat verhuisde’

Binnenkijker: ‘Iedereen verklaarde me voor gek toen ik naar een Amsterdamse winkelstraat verhuisde’

De mensen, de culturen, de levendigheid: Daantje wilde terug naar haar oude buurtje in Amsterdam. Het huis dat ze er vond, werd een mix van zacht, warm en stoer.

Wie: Daantje Flips (54, eigenaar van locatiebureau gekoplocaties.nl), Daan Verwiel (53, parttime steward, artdirector en ondernemer hole.life en verwiel.com), de poezen Beer en Muis
Wat: een heel pand van 200 m² uit begin 20e eeuw
Waar: in de Amsterdamse Jordaan
Sinds: 2006

Binnenkijker

“Iedereen verklaarde me voor gek toen ik veertien jaar geleden naar de Haarlemmerdijk verhuisde,” vertelt Daantje. “Wie gaat er nou met drie pubers in een Amsterdamse winkelstraat wonen? Maar ik vond het juist leuk, die drukte om me heen. Heel anders dan Bussum, waar we vandaan kwamen. Ik was net gescheiden en miste de stad. Vanaf mijn 21e heb ik vijf jaar in Amsterdam gewoond; ik houd van de mix van mensen en culturen, de open mentaliteit. De levendigheid van de stad inspireert me. Het liefst wilde ik terug naar de Jordaan, mijn oude buurtje. Verder moest het huis groot genoeg zijn voor ons vieren en voor een kantoor aan huis. En ik wilde heel graag een buiten. Lang hoefde ik niet te zoeken. Na een paar huizen te hebben bekeken, kwam ik hier binnen en dat voelde meteen goed. Ruim genoeg en toch knus. Het huis omarmt je. Wat ook fijn was: er hoefde weinig veranderd te worden, het huis was in de basis goed. Wel heb ik alles wit geschilderd en er een nieuwe keuken en badkamer in gezet.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Zacht en stoer

“Eerder was het huis van boven tot onder wit, afgezien van wat kleurige accessoires en drukke schilderijen. Maar ineens moest alles anders. “De kinderen waren het huis uit, mijn vriend was inmiddels bij mij ingetrokken, het was tijd voor iets nieuws. Ik ben moodboards gaan maken van mooie dingen die ik op Pinterest en Instagram tegenkwam, en van foto’s die ik neem van de interieurs waar ik voor mijn werk kom. Een oneindige inspiratiebron, want ik heb wel duizend locaties in mijn bestand. Van al die indrukken heb ik een eigen stijltje gemaakt. Ik houd bijvoorbeeld erg van de strakke Deense stijl, maar ook van bohemian, van de jaren-vijftig-sfeer en van een botanische stijl, met planten van hoog tot laag. Maar alles in één en dezelfde stijl vind ik te gezocht. Het moet wel eigen zijn, bij me passen.” Typisch Daantje werd het door de kleurenmix van vergrijsd roze, zwart en diepgroen. “Een combinatie die intuïtief is ontstaan en eigenlijk heel goed bij me past: zacht en toch stoer.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Meteen anders

De zwarte muren in de living en de keuken vormen een mooie tegenhanger in het warme kleurenpalet. Daantje: “Gaandeweg is er steeds meer zwart bijgekomen. Het begon met de zwarte raamlijsten in de living die ik per se wilde. Zwart is krachtiger dan wit en het glas in lood springt daardoor veel meer in het oog. Om de kleur ergens terug te laten komen, liet ik een muur in de living zwart schilderen. Daarna volgde de muur in de keuken. Die was eerst groen, maar dat werkte niet. Mijn vriend zegt dan: ‘Kijk het een paar weken aan,’ maar dat kan ik niet. Als iets tegenvalt, moet het meteen anders. Maar ik ben heel blij met het resultaat.” Omdat de ruimte wel wat donkerder werd door de zwarte muur bleef de vloer wit. Een kleed met zwart-witte strepen zorgt voor de link. “Zo’n streeppatroon kan heel druk zijn, maar dat is het hier niet; het brengt juist balans.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook
Binnenkijker: ‘Ik houd van warme kleuren, het liefst in elke ruimte een andere’

Het geheim

Spullen haalt Daantje overal vandaan: van internet, de Amsterdamse Noordermarkt, verre oorden, maar ook van de Haarlemmerdijk, haar eigen straat. “Als ik iets mooi vind, koop ik het gewoon, ik weet dat het wel ergens gaat passen. Alleen met verf ben ik voorzichtig. Ik viel bijvoorbeeld als een blok voor die zachte roze-achtige kleur op de muur, maar ik heb hem wel eerst op een paar proefstukken getest.” Ondanks de veelheid aan kleuren, stijlen en dessins voelt het huis verre van onrustig. Het geheim? “Balans,” zegt Daantje. “Je kunt heel veel bij elkaar doen als je een paar basiskleuren overal laat terugkomen. Dan wordt het niet te druk.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Buiten, op het terras achter het huis, heerst juist de rust. De muren, vloer, trap, palletbanken: alles is van stoer vergrijsd hout, gecombineerd met wat kleurrijke kussens en – net als binnen – steeds meer planten op verschillende niveaus. “Een heerlijk beschut plekje midden in de Jordaan, waar we ’s zomers vaak zitten, samen met vrienden, de kinderen of gewoon gezellig met z’n tweetjes.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 20-2020. Deze editie ligt t/m 19 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Productie: cocofeatures.com | Tekst: Amber van Rijn | Fotografie en styling: Sonja Velda