Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: Statige hoge kamers, originele plafonds: ‘Ik had genoeg aan één bezichtiging’

Binnenkijker: Statige hoge kamers, originele plafonds: ‘Ik had genoeg aan één bezichtiging’

Binnenkijker: Statige hoge kamers, originele plafonds: ‘Ik had genoeg aan één bezichtiging’

Net toen ze dachten dat een huis vinden niet meer ging lukken, liepen Dunja en Bob tegen deze Arnhemse bovenwoning aan. Naast originele elementen uit 1894 zie je er vooral veel Delfts blauw en Dutch Design.

Binnenkijken bij…

Wie: Dunja ten Barge (37, eigenaar kids-conceptstore Little Things in Arnhem, littlethingsonline.nl), Bob Elzen (38, segment leader bij Low & Bonar), Aage (4) en Luka (3). De derde is op komst
Wat: Bovenwoning uit 1894
Waar: Arnhem
Grootte: 165 m²

“Bob reist de hele wereld over, maar is stiekem heel Hollands,” zegt Dunja.  “Hij bestelt gerust melk in een café en eet het liefst boterhammen met kaas. Ook in ons interieur zie je veel typisch Hollandse dingen terug. De Delfts blauwe potten en vazen, de huisjes van KLM: Bob haalt ze in huis. Ze passen echt bij hem.” De blauwwitte aardewerken geveltjes kregen een plek op de originele houten schouw in de eetkamer. De tegels eronder zijn al even Hollands, met schilderingen van molens, schepen en kerktorens.

Bob was er negen jaar geleden direct van gecharmeerd. “Voor mijn nieuwe baan wilde ik graag verhuizen van Alkmaar naar Arnhem, maar ik kon hier geen leuk huis vinden. Ik stond op het punt het op te geven toen dit huis voorbijkwam. Wauw! Statige hoge kamers, originele stucplafonds en al die mooie elementen uit 1894: ik had aan één bezichtiging genoeg.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker-arnhem-bovenwoning

Gouden grepen

Ingrijpende verbouwingen waren niet nodig om het huis eigen te maken. Met een paar gouden grepen liet Bob de bovenwoning nog meer stralen. Zo blies een lichtstraat in het platte dak de overloop nieuw leven in: de fraaie trappartij in het hart van het huis werd een eyecatcher. Om het oorspronkelijke art-nouveaukarakter naar voren te halen, brandde Bob de oude verflagen trede voor trede af. “Hij is daar, met tussenpozen, anderhalf jaar druk mee geweest. Maar het is nu een heel toffe plek en de balustrade springt er écht uit.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

binnenkijker-arnhem-bovenwoning-eetkamer

Vintage en design

Naast het Hollandse antiek zorgt Dutch Design voor een fris, eigentijds contrast. Of beter gezegd: Arnhems Design, want veel ontwerpen komen uit de koker van stadsgenoten. Zoals de bijzondere metamorfose van de keuken. Architectenbureau Kraft borduurde voort op de oude basis en gaf de open ruimte een stoere, maar warme sfeer met geperste OSB-platen.

Een lamp van hoogwaardig kippengaas benadrukt het rauwe randje. “Rick Tegelaar was een van de tien Arnhemse ontwerpers met wie ik samenwerkte voor de Dutch Design Week 2017,” vertelt Bob. “We wilden ontwerpers een verbinding laten maken tussen industrie en design met gebruik

van de non-woven materialen van Low & Bonar. Daar kwamen heel coole producten uit voort. Zo ook het lichtscherm in onze woonkamer van Tijn van Orsouw.” Ook de meubels in de eetkamer zijn made in Arnhem. Bob zag van dichtbij hoe Klaas Kuiken ze vormgaf.  “Ontzettend leuk om dat proces te volgen. Ik waardeer het vakmanschap van Klaas enorm. Ik word elke keer weer blij als ik zijn meubels in ons huis zie staan.”

binnenkijker-arnhem-bovenwoning-trapgat

Meer zien? In Flair 35-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 7 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie Peggy Janssen