Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijker: ‘Ik houd van Spaans antiek, maar ik kan ook vallen voor een Deens designitem’

Binnenkijker: ‘Ik houd van Spaans antiek, maar ik kan ook vallen voor een Deens designitem’

Binnenkijker: ‘Ik houd van Spaans antiek, maar ik kan ook vallen voor een Deens designitem’

Een overvol toeristisch eiland: Anja’s eerste indruk van Mallorca was niet best. Maar toen haar man Alain haar nog een keer meenam, werd ze verliefd op het plaatsje Sóller. Dáár mocht hun vakantiedroomhuis wel komen.

Binnenkijker

Wie: Anja Koops (57, interieurstylist) en Alain Parry (58, kok, eigenaar van Balthazar’s Keuken en Bar Parry in Amsterdam)
Wat: appartement van 135 m²
Waar: Sóller, Mallorca
Sinds: 2012

Jaren geleden werd Anja voor haar werk als mode- en interieurstylist voor een fotoshoot op reis gestuurd naar Mallorca. Omwille van het thema ging ze naar een paar zeer toeristische – en minder mooie – delen van het eiland. Toen ze thuiskwam, gaf ze Mallorca een toppositie op haar lijst met minst favoriete bestemmingen. “Maar mijn man Alain verzekerde me dat ik naar de verkeerde plaatsen was gegaan en spoorde me aan om samen nog eens naar het eiland te reizen.”

Ontspannen

“We wilden niet echt weg uit Nederland, maar we begonnen wel voorzichtig te praten over het kopen van een huis op het eiland. We droomden altijd al van een plek in een zonnig klimaat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Anja: “De architectuur op Mallorca is prachtig robuust met veel steen en dakspanten, dikke muren en zware houten deuren. Ik houd daarvan. Het is zo anders dan in Nederland.” Toch bleek het interieur van hun nieuw gekochte woning nog een uitdaging. “Zoals de meeste appartementen hier warende plafonds laag en leek de indeling een donker doolhof van gangen en kleine kamers. Gelukkig had Alain veel ideeën om de indeling naar ons zin te maken. Ook kon het plafond verhoogd worden. Ik had vooral plannen om met veel witte verf en vanuit verschillende hoeken het licht binnen te laten.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Door de jaren heen heb ik de hele inrichting bij elkaar gescharreld’

Volop daglicht

In de maanden erna werd elke vrije minuut besteed aan het renoveren van hun nieuwe plek. “Alain deed het grove werk, zoals muren uitbreken en puinruimen, samen met een lokale klusjesman. Daarna was het mijn beurt. Ik begeleidde de kleinere renovaties, schilderde alles en verzamelde meubels voor het appartement.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Binnenkijker

Droomkeuken

Na de verbouwing heeft het appartement een metamorfose ondergaan. De ruimtes zijn nu groot en licht. In plaats van de zware, houten deur laat de nieuwe stalen ingang met glas volop daglicht uit het trappenhuis binnen. De keuken is echt Anja’s droom, met authentieke planken van wit baksteen en stucwerk en een antieke kachel. Om een extra slaapplek te creëren, werd er een industrieel ogende loftruimte in de woonkamer geïnstalleerd. De enige dingen die nog hetzelfde zijn, zijn de originele tegels die door het hele appartement liggen en de houten doorgang met glas van de eetkamer naar de keuken.

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Mix van stijlen

Anja: “Het appartement voelde meteen heerlijk vredig en kalm aan. Ik had enorm veel zin om het in te richten. Maar hoe? Ik liet het een beetje gebeuren.” Uiteindelijk creëerde ze een eclectische mix van stijlen, objecten en meubels die allemaal bij haar persoonlijke smaak passen. “Het interieur voelt heel bijzonder en intiem aan. Het bevat mijn favoriete items, geïnspireerd door mijn reizen, en geweldige vondsten van lokale antiekmarkten. Ik houd van Spaans antiek en stukken met Marokkaanse invloeden. Maar ik kan ook vallen voor een Deens designitem of een industrieel stuk.”

De tekst gaat verder onder de foto.

binnenkijker

Pop-up-winkel

“Mijn plan is mijn eigen pop-up-winkel te openen of om interieurs te ontwerpen voor andere woningen op Mallorca. Maar ik houd sowieso tijd vrij om vaak naar de zonsondergang te kijken vanaf ons dakterras of om eenvoudige, traditionele Spaanse gerechten te koken in mijn geliefde keuken. Ik heb hier niet veel nodig. Er gewoon zijn, terwijl ik tijd doorbreng met mijn familie en mijn vrienden; dat maakt me een intens gelukkig en tevreden mens.”

Lees het hele verhaal, inclusief meer foto’s, in Flair 28-2020. Deze editie ligt t/m 14 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Binnenkijker

Productie: Taverne Agency | Beeld: Hotze Eisma