Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken bij Monica’s huisje in het bos: ‘Ik viel voor de Zweedse country-idylle’

Binnenkijken bij Monica’s huisje in het bos: ‘Ik viel voor de Zweedse country-idylle’

Binnenkijken bij Monica’s huisje in het bos: ‘Ik viel voor de Zweedse country-idylle’

Monica houdt van haar drukke bestaan in de Deense stad Frederiksberg, maar wanneer ze vrij is, zoekt ze de natuur op. Die ze vindt bij haar blauwe huisje aan de rand van het bos.

Binnenkijken bij…

  • Wie: Monica Cetti (40, grafisch ontwerper en eigenaar van ZOB), Michael Holm (45), Uma (8) en Esmeralda (5) en Michaels twee zoons
  • Wat: een zomerhuisje
  • Waar: Espergærde, Denemarken
  • Grootte: 50 m2

Huisje in het bos

De takken hangen laag boven het groene graspad dat kronkelt tussen de gezellige tuinen en het bos. Elke tuin langs het pad heeft een kleine poort in de heg die naar de achterkant van het zomerhuisje leidt. Een van die huisjes is het lichtblauwe domein van Monica Cetti, die op werkdagen in Frederiksberg woont, in een stadsappartement. De behoefte aan frisse lucht leidde Monica naar Espergærde, dicht bij het strand en het bos.

De tekst gaat verder onder de foto.

Meteen verliefd

“Ik viel als een blok voor deze op Zweden geïnspireerde country-idylle met de lichte sfeer en ramen met roedeverdeling. Omdat het huis niet zo groot is, brengen we het grootste deel van de tijd buiten door. Precies wat ik wilde: een oase waar we blootsvoets in het gras kunnen rondlopen. Zodra we de sleutel van het huisje kregen, bouwden we een groot terras, zodat de grens tussen binnen en buiten wegviel. Hier op het terras ontspannen we, eten we en spelen we met de kinderen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Laat het los

Naast het terras staat een indrukwekkende wijnstok, die onder het dak door naar de serre kruipt. Hij hangt vol met grote trossen druiven, klaar voor de pluk. “Deze plek dwingt me mijn perfectionisme los te laten. De planten mogen hier woekeren. We hebben weinig tijd met elkaar, dus als we samen zijn, wil ik niet al mijn uren besteden aan het onderhoud van de tuin. Ik heb geleerd dat het niet overal netjes hoeft te zijn. En als ik geen tijd heb of niet de moeite neem om de druiven te plukken, zijn ze voor de vogels.” De kinderen zijn het daar volledig mee eens; die hebben wel iets anders op hun verlanglijstje staan.

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook
Binnenkijken in een oude pastorie: ‘De sfeer wordt bepaald door de originele elementen van het huis’

Stenen

Zodra het mooi weer is, willen zij maar één ding: zo snel mogelijk naar het strand voor een duik in de golven en een speurtocht naar nieuwe exemplaren voor de gestaag groeiende collectie stenen. “We hebben één regel: alleen de stenen die de kinderen zelf kunnen dragen, mogen mee. En dus worden hun zakken volgepropt en dragen ze in hun handen zo veel als ze kunnen. Die stenen krijgen dan een plek op verschillende plaatsen in de tuin en in het huis. Het staat gezellig en ze herinneren me aan gelukkige dagen aan zee.”

Meer zien? In Flair 30-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 3 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst en styling: Pia Olsen, Living Stories | Tekstbewerking: Monique Butter | Fotografie: Anitta Behrendt