Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Fisherman’s Friends: binnenkijken bij Elina en Erik die wonen in een vissershuis uit 1635

Fisherman’s Friends: binnenkijken bij Elina en Erik die wonen in een vissershuis uit 1635

Fisherman’s Friends: binnenkijken bij Elina en Erik die wonen in een vissershuis uit 1635

Allebei hebben ze een voorliefde voor oude, authentieke spullen en panden. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Elina en Erik in een vissershuis uit 1635 terechtgekomen zijn. Hoewel…

Binnenkijken bij…

Wie: Elina Poppe (voorheen eigenaar van een winkel in tweedehandsvondsten), Erik (makelaar en verhuurder), Eriks kinderen en hond Floyd

Wat: vissershuis uit 1635

Waar: Veere, Zeeland

Sinds: 2016

Grootte: 52 m² op de begane grond + slaapkamers op zolder

 

Oud vissershuis

Dit verhaal begint met een vergeten foto van een oud vissershuis in de sneeuw. Erik had de foto meegenomen na de verkoop van de inboedel van het huis. Bij thuiskomst deed hij de foto in een doos. Einde verhaal, tot de foto de volgende zomer weer tevoorschijn kwam, toen de doos door Elina op de rommelmarkt werd gezet. Vanaf dat moment gingen alle radertjes draaien. Elina:  “Lang verhaal kort: Erik besloot de makelaar van het huis te bellen en we brachten een bod uit op het pand. Dat werd geaccepteerd. We wisten direct dat dit pand er niet een zou zijn dat hij zou verhuren, hier wilden we zelf wonen. Zo werden we de trotse eigenaren van een huis waarin vrijwel álles moest gebeuren.”

Verbouwen met geduld

Omdat het vissershuis een rijksmonument is, was er geen sprake van het slopen van muren, het vervangen van ramen of het aanbrengen van vloerverwarming. “Maar er was meer dan genoeg wat we wel konden en zouden doen. Waar mogelijk deden we het zelf, waardoor de liefde voor dit pand nog meer groeide. Natuurlijk hebben we ook vakmensen ingezet, zoals de timmerman en andere aannemers, al was het maar voor het sanitair en de elektra. Maar alleen als ze onze visie op dit pand begrepen en ze geduldig genoeg waren om het werk volgens de instructies uit te voeren. Bij het renoveren van een pand dat zo oud en schilderachtig is, moet je de periode waarin het werd gebouwd en het oorspronkelijke doel respecteren.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Als een plant niet dood of ziek is, laat hem dan staan’

Oude glorie

Hoewel veel originele elementen moesten worden vervangen, zoals de houten lambrisering, waren Elina en Erik vastbesloten om zo veel mogelijk authentieke materialen te gebruiken.  “We verzamelden veel van wat we nodig hadden uit vervallen strandhuisjes. Geloof het of niet, maar dat bleek duurder dan het gebruik van nieuwe materialen, vooral als het om manuren ging. Maar we waren vastbesloten recht te doen aan het huis en het in zijn oude glorie te herstellen.”

Langzaam maar zeker bliezen ze het pand nieuw leven in, wakkerden de zeventiende-eeuwse sfeer weer aan. “We zijn niet op zoek geweest naar perfectie. De tijd heeft zijn sporen nagelaten in dit huis, en dat is oké.” Het traditionele blauw-witte palet dat in die tijd in Zeeland veel werd gebruikt, kwam weer terug in de woning.

“Met de blauwe voordeur als voorbeeld, liet ik de plaatselijke doe-het-zelfzaak verf mengen in vergelijkbare kleuren. Verschillende tinten zijn gebruikt op muren, vloeren en sommige meubels. Daarnaast is een deel van het gerecyclede hout van strandhutten, dat toch al blauw was, gebruikt op de muren in de hal. Het hout kreeg een toplaag van vernis om afbladderen te voorkomen.”

Deze binnenkijker staat in Flair. Lees en bekijk de rest in Flair 13-2022. Deze editie ligt van 30 maart t/m 5 april in de winkels. Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

productie cocofeatures.com | fotografie Peggy Janssen | styling Lindividu | tekst Geraldine Nesbitt | tekstbewerking Monique Butter