Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Deze zomer genieten van een spannend boek? Dít zijn de populairste thrillers van dit moment

Deze zomer genieten van een spannend boek? Dít zijn de populairste thrillers van dit moment

Deze zomer genieten van een spannend boek? Dít zijn de populairste thrillers van dit moment

Nederlanders lezen in de zomermaanden meer spannende boeken dan in de wintermaanden. Het aandeel thrillers in alle verkochte boeken ligt in juli en augustus twee keer zo hoog als in november en december. In totaal zijn bijna vier op de tien verkochte romans een spannend boek.

Onderzoek

Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting CPNB, die de boekenbranche vertegenwoordigt, en de website Bungalowparkoverzicht.nl. Zij hebben de data van de boekenverkoop tussen 2005 en nu geanalyseerd. Boeken over gezondheid en psychologie zijn daarentegen een stuk minder in trek bij hogere temperaturen. Waar in de winter 7,5 procent van de best verkochte boeken tot dit genre behoort, is dit in de zomer slechts 1,3 procent. Ook kookboeken kopen Nederlanders twee keer zo vaak in de winter als in de zomer.

Meest verkochte boek

Van alle boeken die sinds 2005 in de zomerperiode tot de meest gelezen boeken behoren, staat ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini bovenaan. Dit boek was mateloos populair onder zomerlezers in de jaren 2006, 2007 en 2008. De meest gelezen zomerauteur van de afgelopen vijftien jaar is Karin Slaughter.

Lees ook
‘Boekenoorlog’ tussen broers? Prins William kondigt twee dagen na Harry óók een boek aan

Zomerse rillingen

Ter gelegenheid van dit geinige onderzoekje dachten wij, laten we jullie een plezier doen door meteen de vijf beste thrillers van dit moment voor je op een rij te zetten. Ook Een moord kost meer levens, een boek van Peter R. de Vries uit 2019, staat momenteel weer in de lijst met spannende boeken. Wij nemen in dit overzicht echter alleen nieuwe thrillers uit 2021 mee.

1. De Nachtdienst – Esther Verhoef

Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is.

 

koninkrijk

2. Koninkrijk – Jo Nesbø

Een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden. Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen – op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden. Maar dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carl’s vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien…

 

3. Valse Getuige – Karin Slaughter

Een nieuwe thriller van Queen of Crime, Karin Slaughter, vertelt over Leigh en haar zus Callie. Ze zijn geen slechte mensen, maar op een avond meer dan twintig jaar geleden hebben ze iets vreselijks gedaan. Het resulteerde in een leven dat getekend werd door schuldgevoelens, verraad en geheimen. Jaren later heeft Leigh, inmiddels werkzaam bij een succesvol advocatenkantoor, de herinneringen aan die avond verdrongen. Tot ze tegen haar wil gedwongen wordt om een nieuwe cliënt aan te nemen en de grond onder haar voeten wegvalt. Want de man weet wat er destijds is gebeurd. Hij weet wat Leigh en Callie hebben gedaan. En tenzij ze hem stoppen, zal hij hun levens verwoesten…

 

4. Dwaalspoor – Suzanne Vermeer

Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud komt zakenman Vincent Mulder om het leven bij het mountainbiken. In eerste instantie wordt het afgedaan als een tragisch ongeval, maar als vlak bij de plek des onheils een dode vrouw wordt gevonden met verwondingen die lijken op die van Vincent, begint de politie te twijfelen. Helemaal als een getuige beweert dat hij zijn vrouw Silvia op die plek heeft gezien. Terwijl boze tongen beweren dat Silvia baat heeft bij Vincents dood, blijft ze bij hoog en bij laag volhouden dat ze onschuldig is. Om erachter te komen wat er met Vincent is gebeurd, roept Silvia de hulp in van juriste Lauren Martens. Samen gaan ze op onderzoek uit.

 

5. Zomeravond – Suzanne Vermeer

Lauren Martens is met haar zusje Celeste en hun ouders op vakantie in de Ardèche, wanneer Celeste op een avond niet terugkeert van een bezoek aan de discotheek. Een week later wordt haar lichaam gevonden aan de oever van een rivier. Haar schedel is ingeslagen. Al snel wordt een verdachte opgepakt, Julien Fournier, maar die ontkent in alle toonaarden. Toch wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. Twaalf jaar later is Lauren hulpofficier van justitie in Groningen als ze benaderd wordt door Nadine Dubois, een Franse journaliste die een populaire true crime-podcast maakt. Julien Fournier beweert nog steeds onschuldig te zijn en heeft met hulp van zijn advocaat de journaliste gevraagd zijn zaak te onderzoeken. Hoewel Lauren eerst geen enkele behoefte heeft om de boel weer op te rakelen, weet Dubois haar toch over te halen om mee te werken. Ze keert terug naar Aubenas, de plaats waar haar zusje werd vermoord.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Bol.com | Beeld: Getty