Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zoveel geld bespaar je door te wassen op 30 graden en niet op 40 graden

Zoveel geld bespaar je door te wassen op 30 graden en niet op 40 graden

Zoveel geld bespaar je door te wassen op 30 graden en niet op 40 graden

Om energie te besparen kun je het beste een wasje op een lage temperatuur wassen. Maar hoe laag moet je wassen om geld te sparen en verschilt een temperatuur van 30 of 40 graden met elkaar in de kosten? Lees mee!  

Uit het onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat wanneer je op 30 graden je wasje doet, dat je dan de helft minder energie verbruikt. Echter wordt de was bij 30 graden wel een stuk minder schoon. Heb je vlekken in je kleding zitten? Dan is het verstandig om de temperatuur een stukje hoger te zetten. Als kleding niet heel vies is kan het gerust op 30 graden gewassen worden. Om kleding even op te frissen zelfs maar op 20 graden.

Kosten voor een wasbeurt

Het is nu bekend dat het de helft in energie scheelt, maar hoeveel geld bespaar je daarmee? Een 30 graden wasbeurt van 7 kilo op een katoenprogramma) kost volgens Milieu Centraal zo’n €0,07 cent per wasbeurt. Bij een wasbeurt op 40 graden is dit zo’n €0,17. Wil je helemaal besparen op je wasbeurt dan moet je wassen op 20 graden, hiermee betaal je €0,05 cent per wasbeurt.

Lees ook
Beha’s wassen 101: zo was jij je mooie bh in de wasmachine

Geld en energie besparen

Gemiddeld wordt er twee tot drie keer in de week een wasje gedraaid. In de meeste gevallen zit de wasmachine dan helemaal vol (capaciteit van 7 kilo). Een jaar lang 3 keer per week op 40 graden wassen kost €26,52 aan energie. Was je een jaar lang 3 keer per week op 30 graden, dan betaal je zo’n 15 euro. Wassen op 20 graden kost dan zo’n €7,80.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images