Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hebben je kinderen kriebel op hun hoofd? Alles wat je moet weten over luizen behandelen

Hebben je kinderen kriebel op hun hoofd? Alles wat je moet weten over luizen behandelen

Hebben je kinderen kriebel op hun hoofd? Alles wat je moet weten over luizen behandelen

Als je jonge kinderen hebt, herken je het vast. Op het moment dat ze even íets te vaak op hun hoofd krabben, slaat bij jou de paniek al toe. Luizen! Het zal toch niet?

Helaas zijn luizen, vooral bij kinderen, haast niet te voorkomen. Krabt je kind veel op zijn of haar hoofd, dan moet je snel actie ondernemen. Want voor je het weet zit straks iedereen onder de luizen!

Eerst even wat feitjes:

  • Luizen zijn parasieten die leven van het bloed van mensen. Ze zijn zo’n 3 mm groot en leven ongeveer een maand op iemands hoofd. In die maand legt een luis zo’n 250 eitjes.
  • Hoofdluis komt overal voor, en iedereen kan er last van krijgen. Het maakt niet uit of je nu elke dag of maar 2 keer per week je haar wast. Gemiddeld krijgt 10% van de schoolgaande kinderen hoofdluis.
  • Uitkammen is de beste methode om hoofdluis te verwijderen. Antiluizenmiddelen werken alleen ter ondersteuning, want er hoeft er maar één achter te blijven en je hebt binnen twee maanden hetzelfde probleem. Veertien dagen lang elke dag kammen is daarom het devies van het RIVM.
  • Je hoeft niet meer je hele huishouden te ontsmetten; uit onderzoek is namelijk gebleken dat luizen op spullen zoals banken en beddengoed niet kunnen overleven.
  • Was een luizenplaag vroeger vooral op basisscholen een probleem, tegenwoordig zijn ook uitbraken op middelbare scholen geregeld aan de orde. De grootste boosdoener: selfies!

Wat kun je er tegen doen?

Kammen, kammen en nog eens kammen… Eventueel ter ondersteuning een antiluizenmiddel gebruiken. Een middel met dimeticon heeft de voorkeur, want dat verstikt de luis. Het verhelpt alleen niet de eitjes die de luizen eventueel al hebben gelegd. Daar komt de luizenkam goed bij van pas. Ons advies is om sowieso een kam in huis te hebben. Het is zo vervelend om aan het eind van de zaterdagmiddag een luis te ontdekken en dan nog tot zondag of maandag te moeten wachten om er een te kopen.

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik ben doodsbang voor insecten’

Luizen kammen

Het RIVM adviseert om twee weken lang elke dag te kammen met een luizenkam. Alleen op deze manier ben je er zeker van dat je alle luizen én neten eruit hebt. Hardnekkige, vastgeplakte neten kun je eventueel losweken met een beetje azijn. Informeer ook je omgeving over de luizenplaag, zodat zij extra alert kunnen zijn. Is er een luizenuitbraak bij jou op school gesignaleerd? Smeer dan gel bij de jongens en doe het meisjeshaar in een staart of knot, zo is er minder kans dat haren met elkaar in contact komen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages