Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kerstdiner? Alle tafelmanieren op een rij

Kerstdiner? Alle tafelmanieren op een rij

Kerstdiner? Alle tafelmanieren op een rij

Hoe heurt het eigenlijk aan de kerstdis? Dineren met klasse, zo doe je dat! Een rondje tafelmanieren.

Met je handen

We leren het als kind allemaal: eten doe je niet met je handen, maar met vork en mes. Toch zijn er uitzonderingen. Zo mag je maïskolven, asperges, mosselen, oesters, spareribs en ander vlees met botten gewoon met je handen eten. Was na afloop wel je vingers. (Soms staat er een chic vingerkommetje met water en een schijfje citroen op tafel). En wat betreft patat, die eet je buiten de snackbar natuurlijk altijd met een vork.

Ellebogen

Ellebogen mogen alleen op tafel tussen de gangen door, als de borden zijn opgehaald. Eten met je ellebogen op tafel is not done…

Proosten

Heeft de gastvrouw of -heer een toost heeft uitgebracht? Dan mag je pas beginnen met drinken. Tijdens formele etentjes is proosten door middel van het aanstoten van elkaars glas niet gepast. De glazen worden geheven, zodat de glazen niet kunnen breken. Kijk ook altijd de persoon aan op wie geproost wordt.

Pan op tafel

Kookpannen horen niet op tafel thuis. De kans op schroeivlekken is groot en het staat niet echt professioneel. Serveer je mosselen, dan mag de pan uiteraard wel op tafel.

Mannen en vrouwen

Wat betreft de tafelschikking: meestal wisselen vrouwen en mannen elkaar af rond de tafel. De dames gaan eerst zitten. En wil je het helemaal volgens het boekje doen, dan helpen de heren bij het aanschuiven van de stoelen en gaan daarna zelf pas zitten.

Servetten

Laat het servet nooit op tafel liggen, maar leg het op je schoot. Voor en na het drinken dep je met het servet je lippen schoon of droog. Ga je naar het toilet, leg dan het servet even op je stoel of over de leuning. Pas als je klaar bent met dineren, mag het servet weer op tafel. En niet op het bord, maar links ervan.

Van buiten naar binnen

Zie je zowel links als rechts een hele rij met messen en vorken? Begin dan met het buitenste bestek.

Kijk voor meer inspiratie voor Kerstmis in het Dossier ‘Kerst ideeën’ >>