Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > In 3 stappen een schone afzuigkap

In 3 stappen een schone afzuigkap

In 3 stappen een schone afzuigkap

Het is een vervelend klusje: de vette afzuigkap schoonmaken. Niet alleen de buitenkant wordt vies, maar ook de roosters en filters hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Dat is belangrijk om ongezonde lucht en onaangename geurtjes in huis te voorkomen. Wij geven tips voor het reinigen van je afzuigkap.

Stap 1: afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap maak je gemakkelijk vetvrij met ammoniak. Maak een sopje van warm water en ammoniak en neem hiermee met een doekje de buitenkant van de afzuigkap helemaal vetvrij. Neem hem vervolgens nog even af met schoon water en hij is weer blinkend schoon.

Stap 2: filter schoonmaken

Het filter in de afzuigkap moet om de zoveel tijd vervangen worden. Je kunt controleren of het vervangen moet worden door een stukje keukenpapier onder de afzuigkap te houden. Zet hem vervolgens aan. Wordt het stukje keukenpapier tegen de afzuigkap aangezogen? Dan is het filter nog schoon. Wordt het keukenpapier niet tegen de kap aangezogen? Dan is het tijd om het afzuigkap filter te vervangen. Je kunt de filters gewoon kopen bij winkels met huishoudspullen. Koolstoffilters dienen zo’n 2 tot 4 keer per jaar te worden vervangen.

Stap 3: roosters schoonmaken

Reinig het rooster, ook wel vetfilter genoemd. Dit kun je doen door een aantal uur een pan water met citroensap onder de afzuigkap te koken. Zet de afzuigkap aan en het vuil laat zich daarna gemakkelijk van het rooster afboenen. Ook kun je ze gewoon schoonmaken met wat warm water en afwasmiddel, maar dan moet je iets meer boenen.

Tip: Geen zin om die vettige en plakkerige roosters te boenen? Neem ze mee in de vaatwasser en ze komen er weer schoon uit.

Tips voor een schone afzuigkap

  • Voorkom een vieze afzuigkap! Neem hem na het koken altijd even af met een doekje, dat scheelt een hoop schoonmaakwerk.
  • Spuit het rooster in met silliconenspray om te zorgen dat vet er minder makkelijk aan hecht.
  • Ook kan het helpen om de kap in te wrijven met wat slaolie, vet hecht minder goed en hij gaat mooi glanzen.
  • Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Wrijf hem dan na het schoonmaken in met glasspoelmiddel voor de vaatwasser. Een glanzende afzuigkap gegarandeerd!

Lees ook: De oven schoonmaken doe je zo!