Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Belastingaangifte doen? Breng je administratie op orde!

Belastingaangifte doen? Breng je administratie op orde!

Belastingaangifte doen? Breng je administratie op orde!

Binnenkort mogen we weer onze belastingformulieren invullen. Hét moment om de boel eens flink op te ruimen en overzicht te creëren in het papierwerk. Met dit stappenplan breng je de administratie weer op orde.

Kantoorspulletjes

Ligt je bureau vol met kantoorspulletjes als pennen, nietmachines, perforators, memoblaadjes en noem maar op? Stop alles bij elkaar in een doos. Heb je iets nodig, dan kun je er altijd snel bij.

Stapeltjes maken

Sorteer al het papierwerk door middel van stapeltjes. Denk aan ‘rekeningen’, ‘tijdschriften’ en ‘reclame’. Die laatste stapel kan rechtstreeks de papierbak in. Dat ruimt al lekker op! De tijdschriften verplaats je naar de huiskamer om na het opruimen door te lezen en daarna alsnog weg te gooien. Wat te doen met stapel rekeningen? Open ze allemaal en kijk wat er allemaal betaald moet worden en wanneer.

Administratie ordenen

Heb je alle rekeningen gesorteerd? Leg ze in van die stapelbakjes met labels als ‘spoed’, ‘later’ en ‘bewaren’. Deze bakjes kun je kopen bij Ikea, de Bijenkorf of bij de Hema bijvoorbeeld.

Archiveren

Archiveer vervolgens al je papieren, denk aan loonstrookjes, verzekeringen, bankafschriften, in mooie mappen. Hierdoor wordt het doen van de administratie meteen al een stuk leuker!

Digitale post

Ook digitale post mag niet blijven slingeren. Orden je e-mail, documenten, foto’s en maak backups van je computer. De inbox is een postvak, die moet leeg blijven. Je echte brievenbus laat je ook niet verstopt raken, toch? Komt er een email binnen, zet deze in het mapje ’werk’, ’privé’ of verplaats de email naar de prullenbak of naar het mapje reclame.

Persoonlijke postbakjes

Verzamel je de post voor het hele gezin? Je kunt persoonlijke postbakjes maken en iedereen een andere kleur geven.

Afmelden of opzeggen

Plan een rustig moment in om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven die je eigenlijk nooit leest of af te melden voor reclamefolders en huis-aan-huisbladen die door de brievenbus vallen.  Overweeg ook een ja/nee of nee/nee sticker op je deur. Deze kun je online bestellen.

 

Hoe zorg jij voor orde in de administratie en post?

Boek

Stop de stapels boekLees ook het boek Stop de stapels van Annemiek Tigchelaar (€5 via Bol.com). Personal organizer Annemiek Tigchelaar leert hoe je jouw werkplek thuis en op kantoor kunt ordenen, hoe je stapels papier overzichtelijk kunt wegwerken, hoe je administratieve papieren het beste kunt indelen en vooral hoe je orde en overzicht houdt.