Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Aan de digitale schoonmaak!

Aan de digitale schoonmaak!

Aan de digitale schoonmaak!

Je laptop en telefoon zijn vaak ondergeschoven kindjes bij het schoonmaken, omdat je niet ver komt met sop (nee!) of stofdoek. Hup, aan de digitale schoonmaak! Dit werkt wél.

Scherm schoonmaken

Het scherm van je laptop wordt snel vies door stof en ander vuil. Je kunt ’m het beste schoonmaken met een mild middel omdat een scherm gemakkelijk beschadigt. Maak een microvezeldoekje een beetje vochtig (niet nat) met wat water en schoonmaakazijn en haal het over het scherm. Gebruik nooit alcohol, schuurmiddel of glasreiniger, die kunnen je scherm beschadigen.

Beschermd opbergen

Berg je laptop op met de microvezeldoek ertussen. Leg een schoon microvezeldoekje over het toetsenbord en doe vervolgens je laptop dicht. Zo voorkom je toetsafdrukken in je scherm.

De grote beurt

Af en toe even afnemen is niet altijd genoeg voor een los toetsenbord. Voor een grote beurt haal je de toetsen voorzichtig los met een schroevendraaiertje. Daarna kun je ze in een wasnetje in de wasmachine tussen de gewone was mee wassen. Laat goed drogen (eventueel in de droger) en zuig je ‘lege’ toetsenbord schoon met de stofzuiger, plaats de toetsen terug en je toetsenbord is als nieuw.

Tussen de toetsen

Tussen de toetsen op je toetsenbord kan zich veel vuil en stof ophopen. Zo haal je het weg: neem een stukje dubbelzijdig plakband en vouw het om een kartonnetje. Ga met het kartonnetje langs de toetsen, zo haal je de kleine stofjes weg waar je met een stofdoek niet bij kunt. Ook een dubbelgevouwen post-it werkt goed.

Muis schoonmaken

De buitenkant van je muis kun je het best schoonmaken met een vochtig doekje en een allesreiniger of water met azijn. Voor een grondige beurt maak je de muis open en haal je het balletje eruit. Maak het balletje schoon door spiritus op een stuk keukenrol te gieten en het balletje erin te leggen. Stevig wrijven tot hij schoon is. In de muis zelf zie je drie rollertjes, die maak je schoon met een in spiritus gedrenkt wattenstaafje.

Tot het gaatje

Omdat je je smartphone vaak in je broekzak of tas stopt, hopen kleine stofjes zich op in alle gaatjes. Hier kan je telefoon prima tegen. Toch is het handig om ’m regelmatig even schoon te maken. Hiervoor kun je een stofzuiger of een spuitbus met perslucht gebruiken. Houd de spuitbus goed rechtop, anders spuit je water mee – en daar kan de telefoon dan weer niet tegen.

Warm nest

Bacteriën gedijen goed in een warme omgeving. Een smartphone is dus een ideale voedingsbodem voor bacteriën omdat hij zelf warmte opwekt én de warmte van je lichaam overneemt. Door het scherm van je smartphone wekelijks te reinigen met een microfiber doekje en wat water en azijn voorkom je de groei van bacteriën.

Wist je dat…

Op en in een toetsenbord krioelen gemiddeld 400 keer méér bacteriën dan op een toiletbril.

Randjes van je toetsenbord

De randjes van je toetsenbord krijg je schoon met een wattenstaafje gedrenkt in ammonia.

Bron: Flair 46

Lees ook: