Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 5 Tips voor het gebruiken van restjes in de keuken

5 Tips voor het gebruiken van restjes in de keuken

5 Tips voor het gebruiken van restjes in de keuken

De kans is groot dat je net als ons vaak restjes overhoudt na een weekje koken. Gooi die zeker niet weg, want je kunt er nog alle kanten mee op!

Kleine en grote hoeveelheden

Ook als je niet genoeg restjes hebt voor een complete maaltijd, kun je ze nog altijd goed gebruiken. Snijd overgebleven vlees, fruit en groente fijn en gebruik dit om je soep of de salade mee af te maken. Grotere hoeveelheden vocht en groenten kunnen worden gepureerd en gebruikt als basis voor stoofschotels, soepen, stamppotten, puree en pastasauzen.

Droog brood

Broodkruimels, korstjes en sneetjes – zowel wit als bruin – zijn buitengewoon handig in de keuken. Gebruik ze als croutons in een salade of meng de kruimels met verse kruiden voor overheerlijke broodkruimels met groene kruiden. Als je van zoet houdt, dan kun je er ook altijd wentelteefjes van maken.

Aardappelen

Aardappelen van de dag ervoor, of ze nu gekookt, gefrituurd of gebakken zijn, zijn een van de handigste voedingsmiddelen die in de keuken bestaan. Stamp ze door je brooddeeg voor een extra vochtig en smeuïg resultaat. Bak ze, meng ze door een omelet, gebruik ze voor de aardappelsalade of leg ze op roggebrood. En iedere soep krijgt extra smaak en textuur als je er gesneden aardappelen aan toevoegt of doorheen pureert.

Cakekruimels

Oude koekjes en restanten van een cake staan garant voor een luxe of juist eenvoudig dessert. Verkruimel de koekjes of de cake. Breng met vers fruit, zoals appels, aan de kook tot er een dikke compote overblijft en laat dit vervolgens afkoelen. Schenk de compote en kruimels met wat slagroom in meerdere lagen in grote glazen. Zet het dessert voor gebruik ten minste een half uur in de koelkast.

Luxe broodjes

Gekookt of geroosterd kippen-, rund-, varkens- of lamsvlees is uitstekend geschikt voor een luxe broodje. Stamp een gekookte aardappel of wortelgewas vrij grof. Smeer dit op een sneetje geroosterd roggebrood. Voeg daarna dunne reepjes vlees, verse mierikswortel en cranberryjam toe.

Lees ook: