Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 15 tips om je kledingkast goed uit te mesten

15 tips om je kledingkast goed uit te mesten

15 tips om je kledingkast goed uit te mesten

‘Ik heb niets meer om aan te doen.’ Yeah right! De kans is groot dat je met je garderobe de helft van Lapland kan kleden. Wedden dat je kleine kledingcrisis veel met de wanorde in je kledingkast te maken heeft? Uitmesten dus. 15 tips!

1. De hamvraag: wat als…

Voor je aan orde kunt denken, moet je eerst voldoende ruimte in je kledingkast hebben. Je kledingkast uitmesten, weg met oude troep dus. Die bandsweater die twee jaar geleden jouw favoriet was, hangt nu vooral stof te verzamelen. Dé vraag die je jezelf moet stellen om te kiezen wat weg kan en wat je houdt: ‘Als ik vandaag ga shoppen, zou ik dit dan kopen in de winkel?’ Ja? You have a winner. Nee: naar de kringloop ermee!

2. Weg met body-imagestress

Heb je nog altijd jurkjes hangen die fantastisch stonden toen je vijf jaar geleden tien kilo lichter was? Je bent niet de enige. De kans is groot dat je jezelf sust met het idee: ‘Ik laat ‘m hangen. Op een dag ben ik weer net zo slank als op mijn zestiende.’ Yep, en eenhoorns met glittermanen bestaan. Let’s face it: het doorsneelichaam verandert gewoon met ouder worden. Bovendien, mocht je opnieuw dat killerlijf hebben, is de kans behoorlijk klein dat je jurkjes van talloze seizoen geleden zal dragen. Wedden dat je dat herwonnen lijf wilt vieren met some serious shopping?

3. Het doel: de helft minder

Wil je er echt werk van maken? Halveer dan de inhoud van je kledingkast. Heb je vier kasten, dan wordt het jouw doel om er twee van te maken. Heb je er maar eentje, die wel tot de nok toe volgepropt is? Dan wordt het er eentje waar alle kleding kan ademen. Realistisch? Ja. Newsflash: gemiddeld dragen vrouwen slechts zo’n twintig procent van hun kleding. Voilà, punt gemaakt.

4. De truc met de omgekeerde kapstok

Nog altijd niet zeker wat je wilt houden en wat niet? Doe dan de omgekeerde-kapstok-truc. Als je een kledingstuk gewassen hebt en terug in de kast hangt, draai je de kapstok in de tegengestelde richting ten opzichte van de rest van je kleerkast. Na enkele weken/maanden kan je zo in één oogopslag zien wat je draagt en wat nooit.

5. With a little help from my friend

Wie weet er eigenlijk nog beter dan jij wat jouw stijl is en wat eerder ‘trademark-jij-vijf-jaar-geleden-nostalgie’? Jouw beste vriendin. Roep haar hulp in, zeg haar dat ze echt eerlijk mag zijn en de kans is groot dat je zelfs nog maar een derde van je kleding overhoudt.  Dat is nog eens je kledingkast uitmesten.

6. Hang wat gehangen moet worden

Hang jurkjes, jumpsuits, bloezen, vesten en rokken op een kapstok. Vouw je ze op, dan is de kans groot dat je ze amper draagt, omdat je vergeten bent dat je ze had, of geen zin hebt om ’s ochtends 10 minuten te strijken.

7. Ik zie, ik zie wat jij…

Doorzichtige opbergers zijn een handige tool om je lingerie, kousen, mutsen en panty’s in te bewaren.

8. DIY met schoendozen

Fancy schmanzy opbergers kopen is een optie. Maar evengoed kun je schoenendozen gebruiken om lades en legplanken verder onder te verdelen.

9. Vul wat gevuld kan worden

Reiskoffers kunnen perfect dienstdoen als opbergers voor je zomerkleding tijdens de wintermaanden en omgekeerd. Ook skikleding en verkleedoutfits kunnen er tijdens hun 51 ongebruikte weken in vertoeven. Grote handtassen zijn de perfecte opbergers voor je kleinere tasjes en in je strandtas verzamel je al je bikini’s en badpakken.

10. De magie van de pvc-buis

Nooit gedacht dat we jou ooit een pvc-buis zouden aanraden. Bij deze. Zaag de buis in stukjes die rechtop in een lade kunnen staan. De buisjes zijn zo de perfecte opbergers voor sjaals en dassen.

11. Het is de binnenkant die telt

Al eens overwogen om de binnenkant van je kastdeur te gebruiken? Zoveel onbenutte bergruimte! Bevestig kapstokjes op de binnenkant en hang er jouw collectie sjaals, je cirkelkapstokken met riemen of je hoeden aan.

12. SOS shoezilla

Gaan we nu verkondigen dat je ook jouw schoenencollectie moet halveren? Er zijn grenzen aan onze opruimwoede. Efficiënter opbergen kan wel, door oude wijnkisten te gebruiken als schoenopbergers en die onder je bed te schuiven.

13. Plooi en bewaar verticaal

T-shirts, broeken, truien, sommige rokken en ondergoed zijn dankbaar vouwmateriaal. Schrik je van de wankelende Jenga-toren die daardoor ontstaat? Sorteer je vouwsels voortaan verticaal in de lade. Zo win je aan ruimte, vermijd je instortende torens en heb je een perfect overzicht over al je origamiwerk.

14. Soort zoekt soort

Hang rokken bij rokken, jurken bij jurken. Sorteer vervolgens per kleur, zo weet je beter wat je in je kast hebt hangen en gaat het samenstellen van die outfit plots stukken sneller. Extra handig is het ook wanneer je avondje-uit-stuks een afzonderlijk plekje geeft, net als formelere outfits, casual-zondag-stuff en je vuile-werkjes-kleren.

15. Licht in de duisternis

Orde houden in je kledingkast wordt zoveel makkelijker wanneer je lichtjes in je kasten bouwt. Ledjes in witte tinten scheppen – beter dan hun gele soortgenoten – optimale helderheid in je kast.

Lees ook: