Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 10 tips die je helpen om spullen los te laten

10 tips die je helpen om spullen los te laten

10 tips die je helpen om spullen los te laten

Gelukkiger leven? Doe je spullen weg! Want minder is het nieuwe meer. Meer vrijheid, meer rust, meer balans. De Grote Flair Opruimweken zijn gestart en daarom deelt Dieuwke van der Meer-Posthumus van Moeder Minimalisme elke dag een nuttige tip.

10 tips die je helpen om spullen los te laten

Hoe is het afgelopen drie weken gegaan? Wie de smaak van het minimaliseren flink te pakken heeft, weet ook dat je moet leren om spullen los laten. En dat is best lastig. Je wilt graag ruimte en rust in je huis en in je hoofd, en dus moet je spullen weg gaan doen. Maar het is net of er altijd dat éne stemmetje in je hoofd zit dat dat tegenspreekt. Het is de stem van je angst. Angst voor de toekomst: stel dat je het nog eens nodig zal hebben? Of angst voor het verleden: bang om die ene herinnering te laten verdwijnen. Om je een duwtje in de rug te geven, heb ik hier een aantal loslaattips voor je verzameld, zodat je eens flink kunt gaan minimaliseren.

1. Doe het in etappes

Stel je hebt al je keukenspullen rigoureus uitgezocht en veel spullen in dozen gedaan. En dan slaat de twijfel toe. Zal ik het wel echt wegdoen? Wat als ik het nog nodig heb? Is het niet zonde? Als je twijfelt, kun je je spullen eerst ‘op proef’ weg doen. Zet de doos bijvoorbeeld eerst een tijdje in de garage. Heb je de spullen na 3 maanden nog niet gemist? Dan kun je de spullen met een gerust hart weg doen.

2. Geef het aan een goed doel

Wij mensen hebben een goed hart. Wij gunnen een ander veel goeds. Ook als het op spullen aan komt. Als je weet dat een ander jouw kleding of andere spullen erg goed kan gebruiken, doe je het vaak gemakkelijker weg. Dit werkt ook heel goed bij kinderen. Wanneer je je kinderen vertelt dat het overbodige speelgoed naar kinderen gaat die bijna geen speelgoed hebben, (speelgoedbank) kunnen ook kinderen vaak ook beter loslaten. Zoek daarom veel goede doelen op. Ook vrienden en familie kunnen natuurlijk een goed doel zijn.

3. Neem afscheid

Het klinkt misschien wat gek, maar er is niets mis mee om ook van je spullen plechtig afscheid te nemen. Schoenen die altijd zo lekker zaten, maar nu echt helemaal kapot zijn, kun je hartelijk bedanken voor al die goede jaren dat ze je gedragen hebben, voordat je ze in de container gooit. Een dagboek waar al je gedachten en geheimen in staan zou je ritueel kunnen verbranden. Sieraden zou je nog één keer kunnen dragen en jezelf met die sieraden op de foto kunnen zetten. ‘Dag spullen, het was fijn jullie te hebben, maar nu is het tijd om afscheid te nemen.’

4. Mindful loslaten

Wanneer je een voorwerp vasthoudt, komen er allerlei gevoelens en gedachten bij je naar boven. Maar je bént niet je gevoelens en je gedachten. Sta even stil en luister goed naar jezelf. Vraag jezelf af of het nog steeds goed met je zou gaan als je dat éne voorwerp los zou gaan laten. Zou dat werkelijk nou écht zo erg zijn?

5. Schat de waarde in

Onlangs vroeg ik op mijn Facebook-pagina ‘Minimaliseren kun je leren‘ wat mensen zouden meenemen als hun huis in brand stond en hun familie en huisdieren al veilig buiten stonden. Velen realiseerden zich toen dat de meeste spullen helemaal niet belangrijk waren. Stel jezelf dezelfde vraag als je twijfelt of je dat éne knutselwerkje van je zoontje uit groep drie weg zult doen of niet. Zou een foto ook genoeg zijn?

6. Vraag jezelf af waarom

Soms kun je écht geen afscheid van iets nemen. Dan moet je jezelf echt afvragen wat daar de reden voor is. Misschien herinnert het voorwerp je aan een persoon die je nog niet écht hebt losgelaten of een gebeurtenis  die je nog niet hebt verwerkt? Misschien voor jou een hint om daar eerst eens aan te gaan werken.

7. Digitaliseer

Spullen waar je waarde aan hecht, maar toch niet beslist hoeft te bewaren kun je digitaliseren. Denk daarbij aan muziek, boeken, kindertekeningen, kaartjes, foto’s en voorwerpen. Zo nemen ze geen plek meer in je huis in en kun je ze altijd nog digitaal gaan opzoeken, mocht je daar behoefte aan hebben.

8. Accepteer de pijn

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, dat hoort erbij. Maar het gaat ook weer weg en er komt veel opluchting, rust en ruimte voor in de plek. Accepteren en eventjes doorzetten dus.

9. Neem afstand

Ken je dat? Je bent de zolder aan het opruimen en vind iets waarvan je denkt: oh, dat kan ik vast nog weleens een keer gebruiken! En dat terwijl het al jaren op zolder lag en je niet eens meer wist dat je het had. Dit komt omdat je het weer even in je handen hebt gehad en het zo je hoofd weer binnen is geslopen. Soms is het beter om je spullen eens van een afstandje te bekijken, alsof het van een ander is. Hoe denk je er dan over?

10. Onthoud je doel

Neem je doel voor ogen. Je wilt graag minimaliseren. Laat je inspireren door andere minimalisten. Wil jij ook meer rust en ruimte in je huis, in je hoofd en in je leven? Laat los!

 

Grote Flair Opruimweken

Heb jij ook behoefte aan een opgeruimd, overzichtelijk en een minder vol huis? Doe dan mee met de Grote Flair opruimweken. Drie weken lang gaan we uitzoeken, opruimen en weggooien! Dat doen we niet alleen maar samen met Dieuwke van Moedersminimalise.nl want minimaliseren is de truc! Doe ook mee en deel het resultaat onder de hashtag #Flairopruimweken. Veel succes!

Bron: www.moedersminimalisme.nl