Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > 10 handige baktips

10 handige baktips

10 handige baktips

Broodjes bakken

Bakken is leuk! En het wordt nog leuker én makkelijker met deze 10 handige en slimme baktips. Wist je bijvoorbeeld dat rozijnen en krenten niet naar de bodem van de vorm zakken als je ze door wat bloem haalt?  

1. Eiwit stijf kloppen
Voor perfect eiwitschuim: zorg voor een brandschone, vetvrije vorm. Wrijf de vorm voor gebruik eventueel in met citroensap, spoel af en maak ’m droog met een schone theedoek.

2. Verkruimelde koekjes
Het verkruimelen van koekjes gaat het snelst met een keukenmachine. Als je die niet hebt: doe een paar koekjes in een plastic zakje en zorg ervoor dat de lucht eruit is. Ga daarna met een deegroller over de koekjes.

3. Twee cakes
Heb je een cake gebakken en moet je die door het midden snijden omdat er een vulling tussen moet? Laat het mes liggen en gebruik een lang stuk flossdraad om de cake te halveren.

4. Glazuurlaag
Een cake of taart wordt extra feestelijk met een mooie glazuurlaag. Heb je poedersuiker in huis? Meng dan 250 gram poedersuiker met 2 eetlepels water en klaar is je glazuur. Geef het kleur door een theelepel water te vervangen door limonadesiroop.

5. Laagje bloem
Voorkomen dat krenten en rozijnen naar de bodem zakken in je baksel? Haal ze eerst door de bloem!

6. Voorkom aanbranden
Soms ontstaat er op cakes en ovengerechten een te bruine korst. Dit kun je voorkomen door de schaal af te dekken met aluminiumfolie. Handige tip, hè?

7. Vieze brandlucht
Ontstaat er vieze brandlucht als je de oven aanzet? Dit zijn waarschijnlijk etensresten die op de bodem van de oven liggen. Verwijder ze voordat je de oven aanzet, dan trekt de geur niet in je gerecht.

8. Midden van de oven
Staat er in een recept dat je de bakvorm in het midden van de oven moet plaatsen? Groot misverstand is dat veel mensen het rooster in het midden plaatsen. Zet die juist iets lager in de oven, zodat de bakvorm in het midden staat. Zo voorkom je ook dat je taart of cake te snel aanbrandt.

9. Citroensap
Heb je voor een recept een paar druppeltjes citroensap nodig? Een verse citroen is natuurlijk het allerlekkerst. Omdat je maar een paar druppels nodig hebt, maak je een paar gaatjes in de citroen en knijp je de vrucht uit. De citroen is daarna nog prima een tweede keer te gebruiken.

10. Metalen of siliconen vorm?
Wat zijn de voordelen van zowel een metalen als een siliconen vorm? Voor een krokante korst moet je gaan voor metaal. Bovendien heeft de metalen versie als voordeel dat de ring los kan. Het voordeel van de siliconen vormen is dat je ze niet in hoeft te vetten. Daarnaast kunnen ze ook in de magnetron en vriezer. Ook komen vormpjes er mooi uit.