hand vasthouden Beeld Getty Images
hand vasthoudenBeeld Getty Images

Wat nou klef: waarom hand in hand lopen zo goed voor je is (volgens de wetenschap)

Houden jij en je partner elkaars hand vast tijdens het wandelen? Het voelt niet alleen fijn en vertrouwd, het is volgens de wetenschap ook nog eens hartstikke goed voor je. Wij vertellen je waarom!

Gezellig hand in hand door de stad lopen, elkaars hand vasthouden tijdens een romantisch diner of hand in hand op de bank zitten. Het is gewoon heel fijn om de hand van je lover vast te houden. Klef? Misschien. Gezond. Dat sowieso!

Vermindering van pijn

Uit een onderzoek blijkt dat elkaars hand vasthouden kan helpen bij pijn. De onderzoekers constateerden dat emotionele herinneringen minder pijnlijk waren als mensen hun partners hand vasthielden, dan wanneer ze dat niet deden. Ook geeft het een gevoel van comfort. Je partner is dus niet alleen een schouder om op te huilen, maar ook een hand die pijn kan verlichten.

Liefdeshormoon

Loop je samen hand in hand, dan gaat er een ‘shot’ oxytocine door je lijf. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Heb je veel oxytocine in je lijf, dan kun je je meer genegenheid en verbinding voelen met je partner. Vaker elkaars hand vasthouden is dus heel goed voor je relatie!

Hand vasthouden vermindert stress

Uit een ander onderzoek blijkt dat fysiek contact een positief effect heeft op stress. Het is niet dat je door elkaars hand vast te houden je opeens geen stress meer ervaart, maar het kan er wel voor zorgen dat je lichaam minder van het stresshormoon (cortisol) aanmaakt. Voel je je gestresst en opgejaagd, pak dan even de hand van je partner vast om rustig te worden.

Gezonder hart

Elkaars hand vasthouden blijkt ook nog eens goed te zijn voor je bloeddruk en hartslag. Houd je elkaars hand vast, dan zakt je bloeddruk en wordt je hartslag langzamer. Zo kom je meer tot rust. Heb je een te hoge bloeddruk? Tijd om de hand van je partner erbij te pakken!

Bron: Teen Vogue

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden