Wat?! Is vreemdgaan aanstekelijk? Beeld Getty Images
Wat?! Is vreemdgaan aanstekelijk?Beeld Getty Images

Wat?! Is vreemdgaan aanstekelijk?

Hoe vaker je iets hoort over vreemdgaan, hoe makkelijker je er over gaat denken, blijkt uit onderzoek van de Reichman University. Onderzoekers zochten uit hoe externe factoren invloed hebben op vreemdgaan.

En heel simpel gezegd betekent dat dus het volgende: zien vreemdgaan, doet vreemdgaan. Dus het is inderdaad aanstekelijk.

Weten is doen

Uit het onderzoek blijkt dat mensen eerder overspel plegen als ze weten dat andere mensen ook vreemdgaan. “We zagen dat de behoefte om trouw te blijven aan een partner minder werd en de behoefte aan iemand anders juist groter werd", aldus de onderzoekers.

Onderzoek vreemdgaan

Het onderzoek was opgedeeld in drie delen. In het eerste deel zagen 145 deelnemers een video te zien waarin onderzoeken over vreemdgaan werden besproken. Het ene deel van de groep hoorde in de video dat 86% van de mensen vreemd was gegaan en de andere groep hoorde dat slechts 11% een affaire had. Een flink verschil.

Na het kijken van de video moesten alle 145 deelnemers een seksuele fantasie omschrijven die niet over hun huidige partner ging. De onderzoekers analyseerde deze fantasieën op basis van verlangen naar hun huidige partner, of een ander. En uit de resultaten bleek dat mensen niet meer behoefte hadden om vreemd te gaan nadat ze hadden gehoord dat het merendeel van de mensen dat zou doen.

Tussen de lakens

De uitkomst van het tweede deel loopt al anders. 132 deelnemers lazen hiervoor verschillende verhalen. De ene groep kreeg een verhaal met details over affaires voor zijn kiezen, en de andere helft kreeg een verhaal over misstappen op werkgebied. Daarna kregen alle 132 deelnemers foto's te zien van onbekende aantrekkelijke mensen. Ze moesten aangeven of ze deze mensen als potentiële partners zagen, en wat blijkt: de mensen die over de affaires hadden gelezen, gaven vaker aan dat ze met de mensen op de foto's het een en ander tussen de lakens wilden doen.

Lees ook Mannen met dit sterrenbeeld gaan het vaakst vreemd

Flirten

In het laatste onderdeel kregen 140 deelnemers de resultaten van een enquête te lezen. De ene enquête ging weer over vreemdgaan, de andere helft weer over fouten op de werkvloer. Vervolgens werden de deelnemers digitaal geïnterviewd door een persoon van het andere geslacht. Dat interview werd afgesloten met de boodschap: “Je maakt me nieuwsgierig! Ik hoop je nog een keer te zien, dan in het echt.”

Hierna moesten de deelnemers een laatste boodschap achterlaten voor de interviewer. Wat blijkt: de mensen die de enquête over vreemdgaan lazen, stuurden vaker flirterige berichten terug. En dit waren vaker mannen dan vrouwen.

Dus ja, als je veel blootgesteld wordt aan verhalen over vreemdgaan, is de kans groter dat je zelf ook een affaire begint.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily mail | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden