Vrouwen scheiden Beeld Getty Images
Vrouwen scheidenBeeld Getty Images

Vrouwen nemen veel vaker het initiatief om het huwelijk te verbreken, maar waarom?

Scheiden is geen leuke gebeurtenis, maar toch gebeurt het steeds vader dat koppels ervoor kiezen om niet met elkaar door te gaan. Gemiddeld per jaar zit het aantal scheidingen tussen de 7 en 10 duizend, volgens het CBS. Opvallend is dat vrouwen aanzienlijk vaker deze scheidingen initiëren. Hoe komt dat?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar echtscheidingen in Nederland en daarbuiten. Zo is door een onderzoek van Michael Rosen uit Engeland gebleken dat het verschil tussen mannen en vrouwen heel groot is als het gaat om het initiatief nemen om te scheiden.

Vrouwen initiëren vaker

Michael Rosen is socioloog aan de Stanford University en deed onderzoek naar de scheidingen die in Amerika hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2015. Dit schetst echter ook een goed beeld van de situatie in Nederland.

Zo neemt 70% van de vrouwen als eerste de beslissing om te scheiden en bij mannen is dit 30%. Uit het onderzoek bleek ook dat veel van deze mannen, wanneer de vrouw wil scheiden, dit totáál niet zagen aankomen. Maar waarom is dit?

In een huwelijk zonder liefde

Het feit dat vrouwen vaak als eerste willen scheiden is an sich niet zo schokkend, maar dat het verschil zo onwijs groot is wel. Vroeger was het zo dat vrouwen de bescherming van een huwelijk erg prettig en veilig vonden, maar dat is niet meer van deze tijd.

Op financieel vlak is het helaas vaak nog wel zo dat de vrouw er financieel na een echtscheiding minder goed vanaf komt dan een man, ondanks een alimentatieregeling (als er een kind bij betrokken is).

Belemmering

Veel vrouwen werken en ambiëren een mooie carrière en weten dit tegenwoordig steeds vaker waar te maken. Van deze business women wordt helaas in veel huishoudens nog verwacht dat zij het grootste gedeelte van het huishouden en opvoedtaken verrichten. In veel gezinnen die nog erg traditioneel leven, is dit het geval. Hierdoor kan het huwelijk voor deze vrouwen aanvoelen als een belemmering.

Vrouwen zijn emotioneel sterker

Het is algemeen bekend dat mannen meer moeite hebben met het uiten en verwerken van hun emoties in vergelijking met vrouwen. Traditioneel gezien wordt de mannen aangeleerd stoer te zijn en niet te huilen of te praten over gevoelens, terwijl dit bij vrouwen omgekeerd is. In een huwelijk komt het er vaak op neer dat de vrouw de enige bron van vertrouwen is waar de man op terug kan vallen voor emotionele steun.

Vrouwen hebben echter veel meer personen waar ze terecht kunnen, denk aan familie, vrienden en vriendinnen. Dat is ook een reden dat mannen angstiger kunnen zijn om hun partner en dus bron van vertrouwen te verliezen dan vrouwen. Vrouwen hebben namelijk verschillende mensen waar ze terecht kunnen.

Slecht gedrag

Een andere en laatste reden waarom vrouwen vaker initiatief nemen om een huwelijk te stoppen heeft te maken met het gedrag van haar significant other. Uit voorgaande onderzoeken blijkt dat vrouwen slecht gedrag van hun partner minder goed tolereren dan dat een man dat doet. Denk aan de controlerende en/of traditionele rol van de man, jaloezie en bijvoorbeeld vreemdgaan.

Ondanks het feit dat de hoeveelheid mannen en vrouwen die vreemdgaan dichter bij elkaar komt, zijn vrouwen vaak minder snel bereid om de partner een second chance te geven. Daarnaast schijnt het ook zo te zijn dat wanneer een vrouw vreemdgaat, zij zich sneller hecht aan die persoon dan dat een man zou doen. Dit kan vanuit de vrouw dus eerder voor een scheiding zorgen.

Mannen zijn minder graag alleen

Zoals eerder aangegeven, zijn vrouwen nog steeds voor het grootste deel in huis verantwoordelijk voor het huishouden en het opvoeden van de kinderen. Zij zouden het na een scheiding dus veel makkelijker alleen aankunnen, omdat zij dat soort taken altijd al hebben uitgevoerd. Voor de mannen die hier van profiteerden is het andere koek.

Zij moeten het na een scheiding allemaal zelf op gaan pakken en velen moeten er niet aan denken. In dat geval hebben mannen dus ook meer op het spel staan als ze alleen achterblijven. Dat verklaart waarom het voor vrouwen een veel lagere drempel is om uit het huwelijk te stappen dan mannen.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze dagelijkse nieuwsbrief of wekelijkse nieuwsbrief.

Bron Scheidingsprofs , haywoodhunt

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden