vraag van de week Beeld Getty Images
vraag van de weekBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘We houden van elkaar, maar doen het veel minder dan vroeger. Is dat wel goed?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

We doen het veel minder dan vroeger, maar onze relatie lijkt er niet onder te lijden. Mijn man en ik houden veel van elkaar, maar af en toe denk ik: is dit wel goed?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit is zeker niet erg! Eigenlijk is het ook best logisch dat jullie nu veel minder seks hebben dan vroeger.

In het begin van een relatie, de verliefdheidsfase, zul je zien dat het verlangen en de frequentie in seks heel hoog is. Dit heb je nodig om te binden en je kunt je handen bijna niet van elkaar afhouden. Ook is het zo dat je in deze periode vaak nog niet samenwoont en echt nog met elkaar afspreekt. Je spendeert dan de tijd die je hebt echt samen, want het is een beetje gek om te gaan werken als de ander net naar jou toegekomen is.

Na verloop van tijd zul je merken dat de verliefdheidshormonen minder worden en er meer een ander gevoel komt. Sommige noemen het verbinding, andere noemen het houden van. Het is in ieder geval een punt waarop je kiest voor de relatie. Ook als je gaat samenwonen, veranderen er dingen op seksueel gebied. Je hebt minder verlangen naar elkaar omdat je elkaar elke dag ziet en het samen zijn wordt vanzelfsprekender. Ook is het niet gek dat je in de avond eens wat werkt terwijl de ander een serie aan het kijken is.

Om echt quality time samen te hebben, moet je dit meer gaan inplannen. Je geeft aan dat jullie relatie er niet onder lijdt en dat is eigenlijk ook waarom we kunnen antwoorden dat het echt wel goed is. Er is geen gemiddelde van hoe vaak je als koppel seks zou moeten hebben (ook al wordt dat vaak wel gedacht). Doe wat jullie fijn vinden, blijf erover communiceren en check bij elkaar in of alles nog oké is. Zoveel seks als in het begin van de relatie zal er niet meer komen, maar dit gebeurt bij alle koppels. Niets vreemds aan dus!

Liefs,
Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Seksuologen met TweeGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden