pijn vrijen Beeld Getty Images
pijn vrijenBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘Mijn vriendin heeft altijd pijn bij het vrijen, maar ik wil lekker losgaan. Hoe?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

‘Mijn vriendin heeft altijd pijn bij het vrijen, dus ik doe rustig aan en voorzichtig, maar zou zo graag een keer lekker losgaan. Hoe doen we dat?’ - Dean

Hoi hoi Dean,

Pijn tijdens de seks is erg vervelend. Voor beide partners. Het is belangrijk om te weten dat pijn tijdens de seks niet hoort en dat er bij pijn altijd gestopt moet worden of een stapje terug gedaan moet worden.

Vaak heeft pijn geen medische oorzaak, maar het is goed om dit wel uit te sluiten bij de huisarts of gynaecoloog. Pijn tijdens de seks, vooral bij penetratie, wordt meestal veroorzaakt doordat het niet goed lukt te ontspannen en dat er te weinig opwinding is.

Dus in plaats van eens lekker losgaan, is het handiger juist even een stapje terug te doen en samen opnieuw te gaan ontdekken wat jullie fijn vinden tijdens de seks en wat jullie opwindend vinden. Neem hier ruim de tijd voor en check ook bij je vriendin of zij zichzelf hierin genoeg tijd gunt. We zien vaak in de praktijk dat te weinig tijd is voor seksuele handelingen anders dan penetratie.

Begin langzaam en bouw het ontdekken stapje voor stapje op. Seks is gelukkig meer dan enkel penetratie, dus ontdek ook vooral al het andere, zoals orale of manuele stimulatie.

Daarnaast is het dus belangrijk om de tijd te nemen. Stress en een gevoel van druk zijn enorme mood killers. Ze kunnen ervoor zorgen dat ze moeilijk tot haar opwinding kan komen waardoor haar vulva nog niet goed vochtig kan worden waardoor penetratie pijnlijk kan worden.

Tot slot: communicatie is heel erg belangrijk. Praat met je vriendin over haar gevoel en ervaring rondom seks. Deel hierin ook jouw eigen gevoelens en ervaringen.

Liefs,
Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Seksuologen met TweeGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden