Geen seks Beeld Getty Images
Geen seksBeeld Getty Images

PREMIUM

Vraag van de week: ‘Mijn vriend heeft veel minder zin in seks dan ik, wat kunnen we doen?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

Mijn vriend heeft het laatste jaar veel minder zin in seks dan ik, komt doordat hij druk is op zijn werk, zegt hij. Maar ik mis het echt. Wat ik ook probeer, ik krijg hem niet zover. Wat kunnen we doen?

Allereerst: het is niet heel vreemd of abnormaal dat gedurende een relatie de zin in seks wat kan verminderen. In het begin van een relatie hebben we, onder andere door alle hormonen die door ons lijf gieren dankzij verliefdheid en verlangen, veel meer zin in seks en hebben we ook meer seks.

Echter wordt de zin in seks minder als je langer een relatie hebt. De hormonen stabiliseren meer, je hebt mogelijk minder tijd en het ‘normale – minder hoteldebotel’ leven is weer aan de orde. Daarnaast zien wij in de onze praktijk het vaakst koppels met verschil in verlangen. Het is ook niet heel gek, want om precies even veel zin en verlangen te hebben in seks én ook nog op hetzelfde moment is best lastig. Het is heel begrijpelijk dat je dit lastig vindt.

Wat je kunt doen is het gesprek hierover openen. Mogelijk heb je dat al gedaan, maar probeer jullie patroon in communicatie te doorbreken door het gesprek wat anders aan te pakken. Neem er de tijd voor, zorg dat jullie niet gestoord worden en leg dus alle elektra even aan de kant. Vraag bijvoorbeeld wat voor je vriend een fijn moment is voor seks of wat hij als remmend ervaart in zijn zin in seks. Leg ook uit wat voor jou seks betekent en hoe het komt dat je het zo mist.

Als een gesprek lastig is om met z’n tweeën te voeren en je merkt dat je toch in hetzelfde patroon blijft hangen, dan kun je ook contact opnemen met een seksuoloog. Die kan jullie helpen om het beter in kaart te brengen waar het verschil zit en hoe je dichter bij elkaar kunt komen.

Liefs,
Anne en Leila
Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden