Seksvraag Beeld Getty Images
SeksvraagBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘Mijn vriend heeft minder zin in seks, omdat hij me niet meer aantrekkelijk vindt. Wat nu?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

Mijn vriend heeft aangegeven minder zin te hebben in seks, omdat hij me niet meer aantrekkelijk vindt. Aan de ene kant denk ik: ja doei, maar aan de andere kant: moet ik dit niet ook respecteren? Hoe komen we hier samen uit?

Wat vervelend dat je in deze situatie zit! En heel begrijpelijk dat het lastig is hiermee om te gaan. Het is ook nogal wat als je vriend dit bij je dropt. Verschil in verlangen is hetgeen dat wij het meest zien in de praktijk. Dit kan komen door heel veel verschillende factoren.

In jouw situatie is het erg moeilijk om te horen dat het minder zin hebben van je vriend gekoppeld is aan het gevoel van minder aantrekking. Veel mensen zullen dan als eerste reactie denken ‘nou doeg dan ben ik ervandoor’. We willen je daarom allereerst een compliment geven dat je de situatie aan de ene kant misschien ook wilt respecteren en er wel nog samen uit wil komen.

Aantrekking is een lastig gegeven. Wat is het precies? Ben je aangetrokken tot iemands lichaam of juist door bepaalde persoonlijkheidstrekken. Wat de één verstaat onder aantrekking, kan voor de ander iets totaal anders zijn. Communiceer daarom eerst wat jullie beide individueel nu eigenlijk bedoelen met aantrekking.

Het niet meer aantrekkelijk vinden voelt erg definitief, maar er zijn zeker ook aspecten die de ander nog wel aantrekkelijk vindt. Het communiceren hierover is zeker niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. Daarnaast kan het helpen elkaar beter te begrijpen.

Wij geven koppels regelmatig mee om dat ze allebei individueel opschrijven wat hun seksuele prikkels geeft/wat zij hierin aantrekkelijk vinden en wat hun juist remt m.b.t. opwinding. Zo kan een opwindende factor zijn dat de ander zelfverzekerd is terwijl ruzie of andere mensen die door het huis heen lopen remmende factoren kunnen zijn.

Leg jullie lijstjes naast elkaar en bespreek ze. Zo kun je meer inzicht krijgen in wat jijzelf en de ander opwindend vinden als het gaat om seksualiteit. Hier kun je dan samen aan werken en de aantrekking misschien op andere vlakken terugvinden.

Liefs,

Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden